Basari nagrada za satiričnu hrabrost 1Foto: Stanislav Milojković

Međunarodni festival „Satira fest“ koji organizuje Beogradski aforističarski krug (BAK), najavio je da će „Nagradu za satiričnu hrabrost“ dodeliti Svetislavu Basari, književniku i kolumnisti dnevnog lista „Danas“.

„Basara svakodnevno odvažno i dosledno ispisuje svoje britke i duhovite tekstove koji su amalgam eseja, satiričnih komentara i dnevničnih beležaka u kojima na originalan i prepoznatljiv način piše o najvažnijim društvenim, političkim, umetničkim i medijskim fenomenima, ne štedeći ništa i nikoga, uključujući i sebe“, naveo je žiri u obrazloženju odluke.

U saopštenju je piše da je „priznanje za ukupan doprinos srpskoj satiri“ pripalo aforističaru Raši Papešu iz Kragujevca, dok je Saša Dimitrijević iz Niša dobitnik nagrade „Nikola Otaš“ za ukupan doprinos satiričnoj karikaturi.

Odličje „Zlatni krug“ za afirmaciju satire u svetu ove godine pripalo je slovačkom pesniku i aforističaru Tomašu Janoviću.

Posvećen 65. godišnjici od smrti pesnika i satiričara Stanislava Vinavera, „Satira fest“ pod geslom „Nema granica ograničenosti“ biće priredjen bez publike u petak, 23. oktobra, najavio je predsednik BAK-a, Slobodan Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari