radoje domanovićFoto: FB/ Udruženje književnika Srbije

Udruženje književnika Srbije proglasilo je dobitnike nagrade „Radoje Domanović“ za 2023. godinu.

Nagradu „Radoje Domanović“, Udruženja književnika Srbije za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri dobio je profesor univerziteta i pisac satiričnih priča Zoran Božović.

Za najbolju knjigu satire u 2023. godini proglašena je zbirka aforizama „Kolektivno ludilo“, Slobodana Simića.

Priznanje za najuspeliji zbornik satire iz prošle godine pripalo je Đorđu Otaševiću za „Savremeni južnoslovenski aforizam“; Vitomir Teofilović je nagrađen za „Poetiku aforizma“, kao najbolju teorijsku knjigu o satiri objavljenu 2023.

Zvanje „Ekselencija satire“, koje se dodeljuje najboljim satiričarima iz drugih država ravnopravno je dodeljeno Ljupki Cvetanovoj iz Severne Makedonije, Ekremu Maciću iz Bosne i Hercegovine, Perici Jokiću iz Crne Gore i Zlatku Tomiću iz Hrvatske.

Priznanje će dobitnicima biti uručeno 22. marta, na svečanosti u Udruženju književnika Srbije.

O dobitnicima nagrade „Radoje Domanović“, najznačanijeg priznanja za satiru u našoj zemlji, čiju dodelu podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije, odlučivao je žiri u sastavu: Aleksandar Čotrić (predsednik), Gordana Boranijašević, Dragutin Minić Karlo, Bojan Ljubenović, prof. dr Živko Kulić, Slađana Mitrović i Mitar Đerić Laki.

Radoje Domanović, jedan od najvećih srpskih satiričara, rođen je 16. februara 1873. godine u Ovsištu kod Topole, i tradicija je da se imena nosilaca nagrade nazvane po njemu saopštavaju uoči ovog datuma.

Spisak prošlogodišnjih dobitnika možete pronaći ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari