Proglašeni dobitnici priznanja „Radoje Domanović“, najznačanije nagrade za književnu satiru u Srbiji 1Foto: FB/Udruženje književnika Srbije

Udruženju književnika Srbije proglasilo je dobitnike nagrade „Radoje Domanović“ najavivši da će priznanje laureatima Raši Papešu, Mitru Đeriću Lakiju, Ivanu Matejeviću i Jandru Drmiću biti uručeno tokom marta na svečanosti u udruženju.

Kako su naveli, nagradu za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri dobio je aforističar i pisac satiričnih priča Raša Papeš iz Kragujevca; za najbolju knjigu satire u 2022. godini proglašena je zbirka aforizama „Mini-malac“ Mitra Đerića Lakija iz Beograda; priznanje za najuspeliji zbornik satire pripalo je Ivanu Matejeviću iz Aleksinca za Almanah „Južnjačka uteha“, a zvanje „Ekselencija satire“, koje se dodeljuje najboljim stranim satiričarima, poneo je Jandre Drmić, aforističar iz Zagreba.

O dobitnicima priznanja „Radoje Domanović“, najznačanije nagrade za književnu satiru u našoj zemlji, odlučivao je žiri u sastavu: Aleksandar Čotrić (predsednik), Gordana Boranijašević, Dragutin Minić Karlo, Vitomir Teofilović, Živko Kulić, Slađana Mitrović i Slobodan Simić.

O dobitnicima:

Radislav Raša Papeš rođen je1947. u Beogradu, a živi i radi u Kragujevcu kao stomatolog. Jedan je od najistaknutijih srpskih satiričara. Piše kratke priče i aforizme, a objavljuje u mnogim časopisima i magazinima. Autor je više knjiga aforizama i satiričnih priča. Dobitnik je priznanja na festivalima i konkursima u Sarajevu, Vogošći, Kruševcu i Beogradu. Njegova dela su objavljena u više od sedamdeset domaćih i stranih antologija satire. Prevođen je na engleski, nemački, poljski, ruski, rumunski, bugarski i makedonski jezik.

Zbirka aforizama „Mini-malac“, autora Mitra Đerića Lakija (1952)  izdvojila se između pedeset i pet satiričnih knjiga svih žanrova (aforizama, romana, priča i poezije), prispelih na ovogodišnji konkurs. U ovom delu nalaze se vrlo kratki aforizmi, od dve do pet reči. Članovi žirija saglasni su sa recenzentom knjige akademikom i dramskim piscem Dušanom Kovačevićem, koji je zapisao da „Mitar Đerić Laki ima dar da kratkim i efektnim ‘udarcima’ pogodi mesto koje se ne brani“, te da njegovi aforizmi „podsećaju na golove iz voleja, a to su najlepši i najatraktivniji potezi po kojima pamtimo jedan meč“.

Ivan Matejević (1959) je nagrađen za Almanah koji je nastao povodom deset godina postojanja Balkanskog festivala humora i satire „Južnjačka uteha“ u Aleksincu. U ovom temeljitom i znalački sačinjenom izboru se nalaze najbolji satirični radovi (aforizmi, priče i pesme), učesnika ove smotre iz Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Bugarske i Rumunije. Matejević je knjigu učinio dodatno konzistentnijom, podelivši je u tematske blokove posvećene izborima, vođi, kriminalu, sudstvu, Kosovu, Evropi, medijima, humoru, aforizmu, nacionalnom mentalitetu, odnosima među polovima…

Jandre Drmić (1955), rođen je u Vrilu kod Tomislavgrada u Bosni i Hercegovini. Od 1963. do 1993. živeo je i radio u Splitu i Postirama na Braču, a potom u Zagrebu gde je kao srednjoškolski profesor predavao jezik i književnost. Aforizme je objavljivao u „Slobodnoj Dalmaciji“, „Satiričnim vertikalama“, Radio Splitu, „Politici“, „Novostima“, „Enigmatici“, „Razbibrigi“… Autor je sedam veoma zapaženih knjiga aforizama. Najzastupljeniji je autor u Antologiji hrvatskog aforizma, a uvršten je i u više antologija balkanskog aforizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari