Rumunska vlada je četvorici mađarskih desničarskih ekstremista zabranila ulazak u zemlju nakon prošlonedeljnih nasilnih protesta za koje vlasti u Bukureštu sumnjaju da su delo mađarskih ekstremista – Zoltu Tiritjanu, Đuli Zagivi Đorđiju, Ištvanu Savaju i Beli Mikoli.

Tiritjan je član takozvane „Odmetničke armije“, Đorđi je pripadnik Jobika, mađarske ekstremno desničarske parlamentarne partije, Savaj je takođe član Jobika i mađarski poslanik, dok je Mikola iz organizacije „Nova mađarska straža“.

„Imamo čvrste dokaze da ovi ljudi pripadaju strukturama umešanim u nacionalističko-ekstremističke aktivnosti koje ugrožavaju javni red i nacionalnu bezbednost Rumunije“, izjavila je u ponedeljak Monika Dajbog, portparolka rumunskog ministarstva unutrašnjih poslova. Ona je ukazala da snage bezbednosti nadgledaju „druge osobe koje sistematično pribegavaju delima, koja se kose s nacionalnim zakonima i normama zajednice i koje javnim izjavama i drugim delima direktno ugrožavaju zakon i Ustav države.“

U rumunskom gradu Targu Mureš prošlog ponedeljka protestovalo je 4.000 Mađara, zahtevajući teritorijalnu autonomiju na etničkoj osnovi oblasti Sekuja, gde su Mađari u većini. Pošto su tri sata držali govore, organizatori su rekli učesnicima protesta da se prebace u centar iako nisu imali ovlašćenja da menjaju rutu marša za koju su prethodno dobili dozvolu, navodi balkaneu.com.

Nakon toga grupa demonstranata, za koju je kasnije utvrđeno da je iz Mađarske, pokušala je da razbije policijski kordon, kamenovala je policiju i uzvikivala „Mađarska“, „Smrt Trijanonskom sporazumu“ (kojim je Mađarska bila prinuđena da ustupi Transilvaniju Rumuniji) i „Autonomija“. Pošto se ispostavilo da je protest u Targu Murešu organizovao Jobik, ekstremno desničarska stranka u Mađarskoj, vlasti u Bukureštu su počele da razmatraju bezbednosne mere, navodi balkaneu.com. Rumunski predsednik Trajan Basesku apelovao je na rumunski parlament da usvoji zakon kojim će liderima Jobika zabraniti ulazak u Rumuniju.

Rumunski analitičari ocenjuju da su mađarski ekstremisti postali aktivni zbog parlamentarnih izbora u Mađarskoj sledećeg meseca i izbora za Evropski parlament u maju. Budući da 400.000 Mađara u Rumuniji ima dvojno državljanstvo, okruzi u centralnom delu zemlje u kojima Mađari čine većinsko stanovništvo postala su izborna arena za partije u Budimpešti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari