Predsednik Sudana Omar al Bašir, koji je tražen zbog ratnih zločina, napustio je juče Južnu Afriku i time sprečio izvršenje sudskog naloga da bude uhapšen na osnovu međunarodne poternice.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Sud u Pretoriji trebalo je da juče odluči hoće li izručiti Bašira Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) u Hagu. Bašir je boravio u Johanesburgu na samitu Afričke unije, podseća Bi-Bi-Si. Sud u Pretoriji je u nedelju zabranio predsedniku Sudana da napusti Južnu Afriku dok se ne razmotri nalog za hapšenje. MKS je optužio Bašira za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid tokom sukoba u Darfuru.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, oko 300.000 ljudi u Sudanu je ubijeno, a više od dva miliona je izbeglo nakon izbijanja konflikta 2003. Vladine snage i arapske milicije optužene su za zločine nad crnim afričkim civilima tokom borbi sa pobunjenicima.

Na saslušanju u sudu u Pretoriji advokat koji predstavlja vladu Južne Afrike je rekao da Baširovo ime nije bilo na spisku putnika koji su juče odleteli za Kartum. Britanski servis navodi da je malo verovatno da će Južna Afrika biti kažnjena zato što je dozvolila Baširu da napusti njenu teritoriju.

Mnoge afričke zemlje ranije su odlučile da ne sarađuju sa MKS-om smatrajući ga rasističkim sudom koji gaji predrasude prema afričkim liderima. Dopisnica Bi-Bi-Sija iz Južne Afrike navodi da je Bašir najverovatnije odleteo uz blagoslov Afričke unije.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun rekao je juče da zemlje koje priznaju MKS moraju da postupaju po nalozima za hapšenje tog suda. Pošto je članica MKS-a, Južna Afrika je „obavezna“ da hapsi svakog koga sud optuži. Uoči samita Afričke unije, MKS je izdao saopštenje u kojem je pozvao vladu Južne Afrike „da ne štedi truda da osigura izvršenje naloga za hapšenje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari