Batut upozorio: U dva grada u Srbiji vreme danas rizično po zdravlje 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

U Srbiji je na snazi toplotni talas koji će, kako najavljuju prognostičari, trajati do kraja meseca. Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ izdao je upozorenje u kome se navodi da će danas u dva grada u našoj zemlji biti opasni vremenski uslovi koji bi mogli da predstavljaju rizik po zdravlje.

Prema tabeli koju je Batut objavio na svom sajtu, narandžastom bojom označeni su Bečej i Palić, gde će maksimalna temperatura biti 35 stepeni.

„Prognozirane vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha biće u kategoriji opasne pojave 23. avgusta na teritoriji severnobačkog i južnobačkog okruga, kao i 26. i 27. avgusta u većem delu severne Srbije, kolubarskom i mačvanskom okrugu. U periodu od 22. do 27. avgusta maksimalne dnevne temperature vazduha spadaće u domen potencijalno opasne pojave u severnim delovima Srbije, kao i u pojedinim centralnim, zapadnim i južnim krajevima“, navodi Batut u biometeorološkoj prognozi.

Batut je objavio tabelu sa očekivanim maksimalnim dnevnim temperaturama vazduha po okruzima, kao i nivoima upozorenja na očekivane termičke uslove za period od 22. do 26. avgusta. Zelena boja znači da je zona tеrmаlnоg kоmfоrа bеzbеdnа pо zdrаvljе, žuta da su potencijalno opasni vremenski uslovi.

Batut upozorio: U dva grada u Srbiji vreme danas rizično po zdravlje 2
Foto: batut.org.rs

Kako objašnjavaju, kada su vrednosti narandžaste boje znači da su vrеmеnsкi uslоvi propraćeni izraženim klimatskim pojavama koje bi mogle da predstavljaju rizik po zdravlje.

„Postoji povećana verovatnoća za nastupanje različitih manifestacija toplotnog sresa, naročito kod osetljivih grupa , kao što su mala deca, trudnice, starije osobe, hronični pacijenti. Pod posebnim rizikom su i osobe sa narušenim integritetom svih slojeva kožnog tkiva, t.j. povećajem mehanizma evaporacije nagomilane toplote (opekotine)“, dodaju iz Batuta.

Narandžaste vrednosti i vremenske uslove koje mogu da imaju rizik po zdravlje možemo da očekujemo i u subotu, 26. avgusta i to u sledećim gradovima: Bečej, Palić, Loznica i Sombor (čak 36 stepeni).

Crvena boja u biometeorološkoj tabeli označava veoma opasne vremenske uslove, štо prеdstаvljа pоvеćаnu vеrоvаtnоću zа nаstupаnjе tеžih mаnifеstаciја tоplоtnоg strеsа, pоput tоplоtnоg оsipа, tоplоtnоg еdеmа, tоplоtnе sinкоpе, tоplоtnih grčеvа, tоplоtnоg iscrpljеnjа i tоplоtnоg udаrа.

Mere zaštite kada su opasni vremenski uslovi

Kako bi se zaštitili od ovog vremena, iz Batuta savetuju mere lične zaštite koje bi trebalo da se pridržava svaki pojedinac u cilju održavanja fizioloških mehanizama termoregulacije. Savetuju sledeće mere:

– Odeća bi trebalo da je napravljena od laganih letnjih materijala svetle boje, a čija struktura dopušta propustljivost vazduha i omogućava uspešnije odavanje toplote

– Redovna rehidracija u toku celog dana, nevezano za stepen fizičke aktivnosti ili osećaj žeđi

– Ukoliko se radi o starijoj populaciji ili nezaposlenima, sve teže kućne poslove (pranje rublja, tepiha, zavesa…) trebalo bi obavljati u hladnijoj polovini dana (jutro, veče). Bez preke potrebe, ne bi trebalo napuštati dobro klimatizovan zatvoreni prostor za sve vreme trajanja povišene spoljne temperature. Ukoliko je to neizbežno, obezbediti redovnu rehidraciju u toku boravka na toplom.

– Posebnu pažnju treba obratiti na održavanje lične higijene, zatim  na higijenske uslove u toku pranja voća i povrća kao i na samu pripremu hrane, jer u uslovima kada je organizmu neophodno besprekorno funkcionisanje sistema termoregulacije, svaka dehidracija, nastala kao posledica alimentarne intoksikacije praćene dijarejom, dodatno bi komplikovalo zdravstveno stanje osobe koja je pretrpela bilo koje od navedenih kliničkih manifestacija toplotnog stresa.

I Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) je najavio da će u Srbiji do ponedeljka biti pretežno sunčano i veoma toplo, sa najvišom temperaturom do 34 do 37 °C.  U planinskim predelima se, uz lokalni razvoj oblačnosti, očekuje retka pojava kratkotrajne kiše ili pljuska s grmljavinom.

Pad temperature meteorolozi najavljuju od utorka, od kada prognoziraju promenljivo i nestabilno vreme, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari