Beba preminula posle rođenja u šabačkoj bolnici: Ministarka zdravlja Danica Grujičić poručila za Danas da hitno šalje inspekciju 1Ilustracija: Radenko Topalović

Novorođenče porodice Jevremović iz Šapca preminulo je u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj u utorak, 10. januara, a posle hitnog transporta iz porodilišta Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“ u Šapcu zbog problema u vezi sa disanjem. Zbog čitavog slučaja će, kako za Danas kaže prof. dr Danica Grujičić, ministarka zdravlja, sutra biti urađen hitan vanredni inspekcijski nadzor, dok iz šabačke bolnice poručuju za Danas da je već formirana komisija koja će izvršiti unutrašnju proveru kvaliteta stručnog rada.

„Sutra šaljemo inspektore u šabačku bolnicu, a onda ćemo videti šta dalje“, navela je ministarka Grujičić za Danas.

A, za čitav slučaj, odnosno o tome šta se događalo tokom porođaja supruge Dejana Jevremovića, javnost je saznala posle njegove objave na svom Fejsbuk nalogu.

Kako je Jevremović naveo u svom Fejsbuk statusu, on je svoju suprugu, kojoj je termin za porođaj „prošao nekoliko dana“, u noći 7. januara doveo u šabačko porodilište zbog bolova u stomaku.

Kako navodi, čitava trudnoća je bila kontrolisana i uredna, urađeni su svi neophodni testovi, a beba je sve vreme bila dobro.

Otac: Supruga je počela da se porađa uveče, 9. januara

Dejan piše da su lekari na prijemu u šabačku bolnicu zbrinuli njegovu suprugu, kao i da je ona dobila porođajne bolove u ponedeljak, 9. januara.

Prema njegovim rečima, narednog dana, oko 10 časova ujutru, njegova supruga je bila spremna za rađanje bebe.

„Porođaj je krenuo, ali se beba popela gore. Od 10 do 11 časova oni su ženi skakali po stomaku da dete spuste“, tvrdi on i dodaje da se potom dete zaglavilo u porođajnom kanalu, što je bio povod da se uradi hitan carski rez.

Kako Dejan kaže, javljeno mu je oko podneva da je postao tata, kao i da su njegova supruga i devojčica dobro, te da je porođaj obavljen carskim rezom, ali da je beba dobila visoku ocenu devet na porođaju (Abgar skor prim. aut.).

„Nema veze, probali smo prirodno, nije išlo, kakve veze ima, neka je sve prošlo kako treba. Žena me zove i govori kako su je namučili, ali da je važno da su dobro i ona i beba. Prebacuju je u sobu gde se oporavlja. Dok je ona čekala da joj donesu dete, došlo je do smene i rekli su da će joj doneti kasnije“, piše taj otac dodajući da ga je potom supruga pozvala oko 20 časova i rekla da beba mora za Beograd „jer su posle osam sati od porođaja uočili da dete teže diše i snimanjem su videli da ono ima plodove vode u plućima“.

Prema njegovim rečima, hitno su novorođenče transportovali sanitetom u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj.

Dodaje da je beba tamo stigla oko 22 sata uveče, odnosno prošlo je više od 10 sati od porođaja.

On obelodanjuje da je postavljena sumnja da je njegovo novorođenče tokom porođaja udahnulo plodovu vodu, u kojoj je bilo mekonijuma, odnosno prve stolice novorođenčeta, kao i da to nije uočeno na vreme u šabačkoj bolnici.

„Oni su dete posle 10 sati dovezli za Beograd gde je prikačeno za aparate, ali s obzirom na to da je stiglo tako kasno nisu mogli ništa da urade. Posle silne borbe naša ćerkica je preminula u 10,45 sati. Mi samo želimo da više nijedan roditelj ne mora da saopšti ženi ono što sam ja morao svojoj. Bolnica u Tiršovoj podnela je tužbu protiv šabačke bolnice, a mi ćemo za tri meseca, kada stigne nalaz sa obdukcije, podneti privatnu tužbu da se ovo više nijednom Šapčaninu ne dogodi. Porodica Jevremović“, završio je Dejan svoj status. Novinari Danasa do objavljivanja ovog teksta nisu uspeli da stupe u kontakt sa Dejanom Jevremovićem.

Šabačka bolnica: Beba je sve vreme tokom porođaja bila dobro

S druge strane, u šabačkoj bolnici kažu za Danas da je trudnica u njihovo porodilište primljena 7. januara uveče, a po dolasku urađeni su joj laboratorijski nalazi koji su bili uredni. Dva dana kasnije, 9. januara, kako navode, u večernjim satima dobila je porođajne bolove.

Beba preminula posle rođenja u šabačkoj bolnici: Ministarka zdravlja Danica Grujičić poručila za Danas da hitno šalje inspekciju 6
Foto: Z. S. M.

„Uprkos pokušajima da se trudnica porodi prirodnim putem, odnosno vaginalno, doneta je odluka da bude porođena carskim rezom, s obzirom na to da je uočeno da bebina glava stoji visoko nad karličnim ulazom. Sve vreme praćeni su vitalni parametri i bebe i majke, odnosno CTG zapisi bili su sve vreme dobri. Ovo navodi na zaključak da beba tokom rađanja nije trpela bolove niti je na bilo koji način bila ugrožena ili pretrpela traumu“, kažu iz te zdravstvene ustanove i dodaju da je „dete rođeno 10. januara, a po rođenju beba je odmah zaplakala, a na osnovu opšteg stanja dobila je visoku ocenu 9“.

Kako dodaju iz šabačke bolnice, „osam sati kasnije, prilikom podoja, uočeno je da novorođenče ima problem sa disanjem“.

„Hitno je pozvan pedijatar koji donosi odluku da dete bude prebačeno na Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova u Beogradu, gde bi se uradile dodatne pretrage. Dete je sanitetom otpremljeno na Dečju kliniku, gde tokom noći dolazi do pogoršanja stanja, potom i smrti novorođenčeta. Naložena je obdukcija nakon koje će se znati tačan uzrok smrti deteta“, ističu nadležni u toj bolnici.

Još kažu da je u bolnici u Šapcu formirana komisija koja će izvršiti unutrašnju proveru kvaliteta stručnog rada, a vanredni inspekcijski nadzor Ministarstva zdravlja po hitnom postupku biće obavljen već u ponedeljak.

Dr Siniša Dučić, direktor Dečje bolnice u Tiršovoj, nije se javljao na svoj mobilni telefon do objavljivanja ovog teksta, ali kako su naveli iz te zdravstvene ustanove povodom ovog slučaja, a mediji objavili, „uprkos onome što je napisano na društvenim mrežama i moguće loše interpretirano, Tiršova neće pokretati nikakvu tužbu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari