Bebe do šest meseci ne izlagati jakom suncu 1

Bebe mlađe od šest meseci nikako ne treba izlagati jakom suncu, a roditelji obavezno treba da prate preporuke nadležnih službi u vezi sa temperaturom i UV zračenjem.

Savetnica iz savetovališta Halo beba pri Gradskom zavodu za javno zdravlje Jelena Vasojević preporučuje da se bebe ne izvode na sunce od 11 do 17 sati, kao i da se, nakon šest meseci starosti, koristi 50+ zaštitni faktor i za bebe i za decu. Potrebno je, takođe, dovoljno ih hidrirati i staviti im kapicu ili kačket.

„Stavite im kapice sa širokim obodom i obucite im laganu garderobu svetlih boja“, savetuje Vasojević.

Letovanje, dodaje, ipak nije nužno odlazak na more.„S obzirom na to da se bebe do šest meseci starosti ne izlažu suncu jer bebina koža ne može da pruži adekvatan odgovor sunčevim zracima, treba razmisliti o mestu letovanja“, upozorava ona.

Bebama do šest meseci starosti, takođe, ne bi trebalo dati da unose ništa osim majčinog mleka, a tek nakon toga potrebno je početi sa uvođenjem nemlečnih namirnica. Prilikom uvođenja potrebno je pridržavati se preporuka o količini, vremenu davanja i odaboru namirnica, ističe Vasojević.

Tokom letnjeg perioda, upozorava ona, moguće je da mamino mleko bude nešto ređe jer zadovoljava potrebe za žeđi.

„Majčino mleko se stvara za potrebe njene bebe, a njegov sastav se menja kada se menjaju potrebe deteta. Čak i u toku samog podoja sastav mleka se menja. Na početku podoja mleko je bogato vodom, a kako podoj odmiče postaje bogatije mastima koje dovode do napretka u telesnoj težini deteta“, objašnjava ona.

Dojene bebe, dodaje, imaju bolji imunitet, a nije zanemarljivo koliko je bliskost u toku dojenja važna za emocionalni razvoj deteta. Takođe, postoji puno dobrobiti za majke koje doje, smanjene su šanse da te žene obole od karcinoma jajnika, materice i dojke.

„Više informacija o benefitima dojenja, kao i o samoj laktaciji, možete naći na besplatnoj mobilnoj aplikaciji Halo beba o dojenju“, kaže Vasojević.

Govorivši o jednoj od najčešćih briga roditelja – grčevima, ističe da za njih ne postoji lek, budući da nisu bolest nego normalna faza razvoja kod većine beba, a ono što može pomoći jeste grejanje stomačića, masaža u smeru kazaljke na satu i vežbice „koleno-stomak“.

„Na tržištu postoje različiti preparati koji su namenjeni ublažavanju grčeva, ali to ne znači da će svaki pomoći bebi, njihova učinkovitost je diskutabilna“, kaže Vasojević.

Česta briga roditelja jeste i kada dete dobije temperaturu, pri čemu je važno, ističe, da roditelji znaju kako da je spuste.

„Svakako ne treba pretopljavati već rashlađivati – bebama se oblači lagana garderoba, tušira se mlakom vodom, daje mu se dosta tečnosti, a ako temperatura prelazi 38.5 °C, potrebno je dati lekove za spuštanje temperature“, savetuje Vasojević.

Vasojević, u odgovoru na jedno od pitanja čitalaca, preporučuje da se period kretanja u jaslice, ukoliko neko može da čuva dete,  prolongira što duže, a adaptacija, dodaje, u proseku traje dve do tri nedelje.

„Potrebno je da roditelji sarađuju sa vaspitačima i da imaju pozitivan stav prema tome jer ih dete u svakom momentu posmatra i prati njihovu reakciju“, kaže ova savetnica i naglašava: „Roditelji ponekad nisu ni svesni koliko je neverbalna komunikacija bitna!“

Savetovalište Halo beba radi 24 sata, 365 dana, a u proseku primaju 450 poziva dnevno. Roditelje najviše zanima dojenje, higijena kože, generalna higijena i nega dece, promene na koži, grčevi, rani rast i razvoj, kao i temperatura, digestivni problemi i povrede.

Cilj savetovališta najpre je, kako kaže Vasojević, uumirivanje i pružanje podrške roditeljima.

„Zaposleni znaju da je svaka briga roditelja u tom trenutku najveća i trude se da im pomognu znanjem i ljubaznošću, ali pre svega važno im je da umire roditelje“, ističe ona.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/photos/a.401114090073963/1162743237244374/?type=3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari