Bebe pet puta brže upadaju u jedno od najopasnijih stanja tokom vrućina: Pedijatar za Danas otkriva kako da se rizik smanji na najmanju moguću meru 1Preporuke za bezbednost dece u vozilu, foto: MANDY GODBEHEAR / Alamy / Alamy / Profimedia

U pojedinim domovima zdravlja ovih dana je primetno povećanje najmlađih pacijenata koje roditelji dovode zbog temperature, stomačnih infekcija, posebno po povratku s letovanja, na primer, iz Crne Gore. Istovremeno, tokom ovih vrućina, lekari neprestano apeluju da se unosi dovoljna količina tečnosti, sprovodi pravilna ishrana, posebno kod beba, zbog opasnosti od eventualne dehidracije.

Prim dr Ljubica Luković, pedijatar Doma zdravlja Grocka, a koja radi u zdravstvenoj stanici u Kaluđerici, kaže za Danas da ovih dana roditelji uglavnom dovode decu na pregled zbog visoke temperature, temperature praćene prolivima i povraćanjem, posebno po dolasku sa letovanja iz Crne Gore.

Bebe pet puta brže upadaju u jedno od najopasnijih stanja tokom vrućina: Pedijatar za Danas otkriva kako da se rizik smanji na najmanju moguću meru 2
Dr Ljubica Luković   Foto: Privatna arhiva

„Visoke su temperature vazduha, a mala deca mogu dobiti temperaturu samo zato što je napolju velika vrućina. Pojenje i zdravog deteta je jako važno, a posebno deteta koje ima temperaturu, povraća ili ima prolive“, naglašava naša sagovornica.

Savetuje da se u tim u slučajevima koriste preparati za rehidraciju, koji osim tečnosti, nadoknađuju i elektrolite, koji se, takođe, gube pri povraćanju i prolivima.

„Detetu se rastvor nudi po kašičicu na pet minuta, ako povraća, da bi se rastvor zadržao. Obavezno probiotici, koji se savetuju i preventivno, nekoliko dana pre putovanja i sve vreme tokom boravka na letovanju. Dijetalna ishrana, koja podrazumeva pirinčanu kašu na vodi, krompir, šargarepu, tost, supice… Bez mleka, slatkiša, suhomesnatih proizvoda, ne breskve, kajisije… Ako nema mnogo proliva može kiselo mleko“, poručuje doktorka Luković.

Ona dodaje da se rehidracija može sprovoditi i rastvorom od ceđene jabuke i vode, u razmeri 1:1, ali ne kupljeni sok, već ceđeni.

„Dete koje ima više od 10 proliva i povraćanja može dehidrirati te je, nažalost, tada potrebna hospitalizacija radi intravenske rehidracije. Odojče koje ima prolive, a na adaptiranoj je formuli mora uzimati adaptirane formule koje su bez laktoze. Takođe, ako jedan član porodice dobije prolive, savetuje se da svi članovi porodice uzimaju probiotik preventivno“, ističe ona.

Ono na šta i lekari iz instituta za javno zdravlje skreću pažnu roditeljima jeste da nikada decu, kao ni životinje, ne ostavljajte u parkiranom vozilu ako su spoljašnje temperature visoke.

„Deca su osetljiva na ekstremne temperature, pa se mogu pregrejati tri do pet puta brže nego odrasle osobe. U slučaju pregrejavanja kod dece, može doći do toplotnog udara koji može imati fatalne posledice“, upozoravaju iz „Batuta“, dok iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd ukazuju i na slučajeve kada su deca u vozilima stradala od toplotnog udara i pri spoljnoj temperaturi od 17 stepeni Celzijusovih, jer temperatura u vozilima brzo dostigne visoke vrednosti.

„Uvek proverite zadnja sedišta kada izlazite iz vozila. Dešava se da zbog mnogobrojnih obaveza roditelji slučajno decu zaborave u kolima, naročito ukoliko su ona mirna ili spavaju. Ukoliko neko drugi vozi vaše dete, uvek proverite da li je dete stiglo bezbedno na odredište. Imajte na umu da su deca jako osetljiva na vrućinu, da se ona brzo zagrevaju, a telesna temperatura od 41,6 stepeni kod deteta može biti fatalna“, savetuju iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari