Bećirović: Veto Željke Cvijanović na sporazume u okviru Berlinskog procesa je štetan za građane BiH 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović ocenio je danas da je srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović, stavljajući veto na određene sporazume potpisane u okviru Berlinskog procesa, načinila štetu građanima BiH, ali i degradirala politiku Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čiji je visoki funkcioner.

„U ime Bosne i Hercegovine sporazume je u novembru 2022. godine potpisao tadašnji predsedavajući Saveta ministara BiH i jedan od čelnih ljudi SNSD-a Zoran Tegeltija. Očigledno je da se na ovaj način degradira i vlastita politika SNSD-a“, saopštio je Bećirovićev kabinet.

Cvijanovićeva je nedavno proglasila dva zaključka Predsedništvu BiH veoma štetnim po vitalne interese RS.

Radi se o proglašenju Zaključka za usvajanje Akcionog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtevu BiH za članstvo u EU, kao i o proglašenju Zaključka za hitno usvajanje nekoliko sporazuma.

Reč je o Sporazumu o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu, Sporazumu o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i o Sporazumu o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu.

„Učešće BiH i saradnja sa državama Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa rezultovali su projektima koji su imali brojne efekte na ekonomiju i svakodnevni život građana BiH i ostalih država regiona“, naveo je Bećirović.

Prema njegovim rečima, usvajanjem ovih zaključaka građani BiH bi imali mogućnost da koriste pogodnosti Berllinskog procesa.

„Takođe, saradnja Bosne i Hercegovine sa susednim zemljama, bila bi dodatno ojačana“, istakli su iz Bećirovićevog kabineta.

Podsetili su da su sve zemlje Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, već prihvatile i ratifikovale sva tri sporazuma iz Berlinskog procesa, dodavši da su ti sporazumi sada sporni za predstavnike RS, što je, kako je ocenio, apsurdno.

„Zaustavljanjem tog procesa u bh. entitetu RS čini se šteta svim građanima Bosne i Hercegovine“, zaključio je Bećirović.

Pošto je Cvijanovićeva pokrenula mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa njenu odluku treba da potvrdi dvotrećinska većina poslanika u parlamentu Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari