Begović Lazarević o epidemiji malih boginja: Vakcinacija dece i revizija kartoteka najvažniji koraci 1Foto: Shutterstock/Zenobillis

Epidemiolog Ivana Begović Lazarević kaže, povodom prijavljene epidemije malih boginja u Beogradu, da je najbitnije da se intenzivira revizija vakcinalnih kartoteka i da se u što kraćem roku obavi vakcinacija dece koja ili uopšte nisu vakcinisana ili nisu primila drugu dozu, prenosi RTS. U Beogradu je danas prijavljena epidemija malih boginja. Od 6. februara, kada […]

Epidemiolog Ivana Begović Lazarević kaže, povodom prijavljene epidemije malih boginja u Beogradu, da je najbitnije da se intenzivira revizija vakcinalnih kartoteka i da se u što kraćem roku obavi vakcinacija dece koja ili uopšte nisu vakcinisana ili nisu primila drugu dozu, prenosi RTS.

U Beogradu je danas prijavljena epidemija malih boginja. Od 6. februara, kada je prijavljen prvi slučaj, pa do danas, na teritoriji Beograda je utvrđeno 29 sumnjivih slučajeva, koji se i dalje ispituju, a registrovano je 11 obolelih.Epidemiolog i načelnik jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje, Ivana Begović Lazarević objasnila je u Beogradskoj hronici razliku između prijavljene i proglašene epidemije.

„Epidemiju prijavljuje teritorijalno nadležni zavod, na čijoj teritoriji su registrovani slučajevi, a proglašenje epidemije je u nadležnosti Ministarstva zdravlja, odnosno ministra zdravlja, na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut“, navodi doktorka.

Što se tiče predloga mera, najbitnije je, ističe, da se intenzivira revizija vakcinalnih kartoteka i da se u što kraćem roku obavi vakcinacija dece koja ili uopšte nisu vakcinisana ili nisu primila drugu dozu.

Takođe, podseća da je od 7. februara na snazi pooštren nadzor, što podrazumeva da je svaki lekar u svakoj zdravstvenoj ustanovi, ukoliko se pojavi pacijent koji ima temperaturu i ako se pojavi karakteristična makulopapulozna ospa, dužan da takav slučaj prijavi dežurnom epidemiologu kao sumnju na morbile.

„To dalje za sobom povlači epidemiološku obradu takvog pacijenta, uzorkovanje materijala i dijagnostiku u referentnoj laboratoriji na Torlaku“, navodi Begović Lazarević.

Doktorka objašnjava i do kojih komplikacija može doći.

„Kod dece mlađe od pet godina i kod osoba starijih od 20 godina, to su najčešće zapaljenja pluća, jer male boginje dosta obore imunitet, tako da može da se nadoveže zapaljenje pluća, bilo prouzrokovano virusom, bilo bakterijom i najčešće ustvari ta komplikacija dovodi do smrtnog ishoda. Može da se javi proliv, zapaljenje srednjeg uha“, navodi Begović Lazarević.

Otprilike jedan od hiljadu obolelih, dodaje, dobije vrlo ozbiljnu komplikaciju – zapaljenje mozga, koje nakon oporavka može ostaviti trajne posledice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari