Belivuk citirao Đukanovića: TOK ima čudne načine na osnovu kojih dolazi do dokaza 1Stadion Partizan, policija hapsenje Velja Nevolja Veljko Belivuk 4.2.2021. (credit image & photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Današnje pripremno ročište u postupku protiv grupe Veljka Belivuka proteklo je u izjašnjavanju optuženih o uvodnim izlaganjima branilaca u ovom postupku.

Uglavnom svi optuženi bili su saglasni sa onim što su njihovi advokati rekli i njihova izlaganja nisu dugo trajala.

Međutim, prvooptuženi Veljko Belivuk i drugooptuženi Marko Miljković iskoristili su svoje vreme za govornicom da naglase da im je sve ono što im se stavlja „napakovano“ i „izmontirano“ uključujući i dokazne fotografije koje je pribavilo Tužilaštvo, prenosi N1.

Belivuk se najpre osvrnuo na raniju izjavu advokata i člana SNS-a Vladimira Đukanovića u kojoj on kritikuje rad Tužilaštva. „Citiraću Vladimira Đukanovića da Tužilaštvo za organizovani kriminal ima čudne načine na osnovu kojih dolazi do dokaza“, kazao je Belivuk.

Zatim je pominjao izjavu ministarke pravde Maje Popović u kojoj je ona nakon hapšenja Belivukove grupe navela da će dobiti smrtnu kaznu.

Inspektore SBPOK-a koji su radili na slučaju, optužio je da su nameštali predmet, a ministra policije Aleksandra Vulina da je dolazio u kuću u Ritopeku da bi uklonio neke dokaze.

Govorio je i o tužiocu. „On ima taktiku da okrivljene stavi u izolaciju, navodno zbog kovida, kako bi ih odvojio od porodice i branilaca. Tada su oni vođeni u TOK radi pregovora i priznanja“.

I za kraj postavio je pitanje: „Ako je policija znala sve o nama, ko šta jede, ko sa kim spava… Zašto nas nisu sprečili? Zašto su nas pustili da odemo u Tivat… Ja vas pitam, sudija, kao ljudsko biće, a vi reazmišljajte malo o tome zašto su nas pustili da odletimo u Tivat, ko je tamo trebalo da nas sačeka, šta je trebalo da nam se dogodi i po čijem nalogu. Ja ću o ovome detaljnije govoriti na glavnom pretresu“.

Miljković: Zašto policija nije upala u kuću u Ritopeku i pohapsila nas sve

Osim Belivuka duži i oštriji nastup od ostalih imao je i Miljković. I u izlaganju bio je prilično sinhronizovan sa Belivukom.

O Vulinu je i on govorio i to da je pronađeno oružje njegovo. „To je Vulinovo. To je rashodovano od Vojske, mi takvo oružje nismo mogli da imamo“.

I Miljković je postavio pitanje: „Ako smo bili pod nadzorom BIA, SBPOK, UKP. Ako smo mogli da otimamo, ubijamo, meljemo i uklanjamo tela… Zašto onda policija nije upala u kuću u Ritopeku i tamo nas ili pohapsila ili pobijala sve?“ I dodaje, ironično: „Ja vam kažem, imali su puno pravo da to urade“.

O žrtvama Belivukove grupe rekao je da „žrtve nisu bili studenti teologije“ i da „biti mrtav nije krivično delo. Ubiti je krivično delo. Ako nema obdukcionog nalaza čovek nije mrtav“.

Takođe, osporavao je svedočenje optuženih koji su se nagodoli sa Tužilaštvom. „Svi svedoci saradnici su vama patolozi pod hipnozom“, kazao je Marko Miljković.

Dodao je da postoji „famozni cimer“ koji je ubacivan u sobu okrivljenih da ih nagovara na priznanje, kao i da je navodno policija pretila i iznudila priznanje onih koji su dali iskaz u policiji.

Na ročištu nije bio prisutan optuženi Vlade Draganić, vlasnik kuće u Ritopeku u kojoj je ova grupa ubijala svoje žrtve, jer se nalazi u izolaciji zbog zaraze koronavirusom.

To je razlog zbog kog druga optužnica koja Belivuka, Marka Miljkovića i još 10 osoba tereti za dva teška ubistva nije pročitana danas.

Ova druga optužnica postala je pravosnažna početkom juna, a u julu je spojena sa optužnicom koja Belivuka i njegovih 29 saradnika tereti za pet teških ubistava, otmice, silovanje, mučenje, trgovinu drogom i nedozvoljeno posedovanje oružja.

U prvoj veoma obimnoj optužnici, napisanoj na više od 300 strana, do detalja je opisano kako je grupa Veljka Belivuka najpre mamila, a potom ubijala svoje žrtve.

Tužilaštvo je to zaključilo na osnovu sadržaja poruka koje su članovi Belivukove grupe razmenjivali putem aplikacije za zaštićenu komunikaciju „Skaj“. Tu aplikaciju dešifrovala je francuska policija i podatke dostavila srpskoj.

Taj sadržaj, koji podrazumeva i fotografije mučenja i ubistava, predstavlja ključni dokaz o zločinima ove grupe. Međutim, odbrana na sudu pokušava da ospori ove dokaze, jer tvrdi da su dobijeni na nezakonit način.

Ristović tražio da se poruke sa Skaja proglase nezakonitim dokazom

Advokat Nikola Ristović, koji je inače otkazao angažovanje svim svojim klijentima u ovom postupku, rekao je da je u sudnici danas tražio da se poruke sa Skaj aplikacije proglase nezakonitim dokazom i da se više neće pojavljivati na suđenju.

Osim dokaza iz „Skaj“ aplikacije postoje i svedočenja članova grupe koji su odlučili da sarađuju sa tužilaštvom.

Poslednji optuženi koji je potpisao sporazum sa tužilaštvom je Srđan Lalić, koji je do sada optužen za šest ubistava. On je u zamenu za svedočenje o zločinima koje je ova kriminalna grupa počinila dobio kaznu od 18 godina zatvora.

Pre njega sa Tužilaštvom su se nagodili i Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević. Hrvatin je dobio 15, a Spasojević 14 godina zatvora.

Pripremno ročište u postupku protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka biće nastavljeno izjašnjavanjem tužilaštva o predloženim dokazima odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari