Nizom manifestacija u Novom Pazaru oba Bošnjačka nacionalna veća (BNV) u tehničkom mandatu i ono koje država ne priznaje, obeležavaju 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave.

Esad Džudžević, predsednik BNV u tehničkom mandatu, u svom obraćanju na svečanosti u Novom Pazaru, ocenio je „da u Srbiji postoji konstantno višedecenijsko osporavanje prava Bošnjacima na njihov nacionalni, kulturni i etnički identitet, kao i prisvajanje i svojatanje sveukupnog bošnjačkog kulturnog nasleđa od strane zvaničnih državnih ustanova i preimenovanje tog nasleđa u baštinu srpskog naroda“.

U skladu sa ovom ocenom, Džudžević je rekao da BNV u tehničkom mandatu zahteva puno priznanje bošnjačkog nacionalnog identiteta i korišćenja individualnih ljudskih i manjinskih prava u Srbiji, a u Sandžaku deblokadu procesa tih prava, da Srbija bude zajednica ravnopravnih građana promenom člana 1 Ustava Srbije.

Od Vlade Srbije se zahteva rasvetljavanje i procesuiranje odgovornih za teško kršenje ljudskih prava i zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom u Sandžaku devedesetih godina prošlog veka, jer „sandžački Bošnjaci i dalje osećaju nesigurnost“. Zahteva se okončavanje sudskog procesa započetog 1993, poznatog kao „proces protiv dvadeset četvorice Bošnjaka“ Predsednik ovog BNV je ponovio zahteve iz prethodnih obraćanja: a koji se odnose na povratak izbeglih i raseljenih Bošnjaka, podizanje spomenika žrtvama otmice u Štrpcima, usaglašavanje nacionalnog sastava državnih organa sa nacionalnim sastavom stanovništva, intenziviranje razvoja Sandžaka, davanja regionalne autonomije ovom delu Srbije sa pravom da se uspostavi prekogranična saradnja sa opštinama u crnogorskom delu Sandžaka. Ponovio je da BNV podržava jedinstvo Islamske zajednice i pozivao je verske poglavare na dijalog.

U Novom Pazaru juče je bio neradni dan za škole, gradsku upravu i javna preduzeća i ustanove čiji osnivač je grad. Školska uprava je propustila da obavesti škole da je ponedeljak neradni dan, pa je obaveštavanje krenulo u nedelju uveče putem društvenih mreža i preko telefona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari