Beograd se raspada dok se „izlog“ glanca: Sve učestalija pucanja cevi u prestonici 1Foto: Vladimir Maričić/Danas

Kvarovi na vodovodnim mrežama se dešavaju, pucanja cevi takođe, jedino je u Beogradu ta pojava gotovo kao „dobar dan“ jer se s vremena na vreme događaju takve havarije koje veliki deo grada ostavljaju bez vode, a na mestu pucanja nastaju gejziri, a potom bujične vode i poplave koje uništavaju sve pred sobom.

Takav slučaj je bio i juče u Ulici kraljice Marije, koji je najmnogoljudniju beogradsku opštinu Palilula, na preko 30 stepeni celzijusa, čitav dan ostavio bez vode. Posebno je poražavajuće što je ta ulica pre nekoliko godina rekonstruisana, a u toj projekat je uloženo čitavih 20 miliona evra. Jučerašnja havarija je pokazatelj kako se sa tim poslom samo otaljavalo, uz činjenicu da su radovi na rekonstrukciji ove ulice probili rok od nekoliko meseci.

Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu, kaže za Danas da se u Beogradu godinama glanca samo “izlog”, dok se iznutra sve raspada.

– To je slučaj sa kanalizacijom, saobraćajnom mrežom, kišnom kanalizacijom, vodovodom. Nije normalno da svake godine imamo havariju neke magistralne vodovodne cevi, a posebno je skandalozno što se to dešava na potezu koji je čitave tri godine bio “rekonstruisan”, i za to potrošeno 30 miliona evra. Pozivam novog gradonačelnika da ispita čitav taj posao i podnese krivične prijave protiv svih odgovornih, u suprotnom sve će ostati samo na retorici – ističe Jovanović.

Prema njegovim rečima, ovakve stvari će se sigurno i dalje dešavati, jer je čitava rekonstrukcija očigledno manjkava.

– Pritom, vodovod je smanjio realizaciju investicija za 500 miliona dinara u odnosu na period do 2020. godine, a trenutno ima i rekordna nenaplaćena potraživanja – 10.6 milijardi dinara, ukazuje Jovanović.

Naš sagovornik je nekadšnji odbornik u skupštini Grada Beograda, kao i Balša Božović, koji za naš list navodi da bi doskorašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, u najmanju ruku, trebalo da se izvini Beograđanima.

– Da se Goran Vesić posvetio vođenju grada koliko je provodio vremena na Tik-Toku sigurno bi bilo manje šansi da se dogodi da cev u tek rekonstruisanoj ulici pukne i poplavi centar grada. To je sramota. U najmanju ruku treba da se izvini građanima iz tog dela grada. Postavlja se pitanje na kojim je sve mestima grad truo kao u ovom slučaju. Vođenje grada i trošenje javnih sredstrava ne treba da služi funkcionerima da se zabavljaju nego da rade za građane – naglašava Božović.

Prema njegovim rečima, ostaje da vidimo koliko je grad „truo“ i na kojom sve mestima će se desiti havarija, kao u slučaju Kraljice Marije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari