Beogradska bezbednosna konferencija 27. i 28. oktobra u Beogradu 1Foto: Shutterstock/S.Narongrit

Beogradska bezbednosna konferencija (BSC) o spoljnoj politici i bezbednosti na Zapadnom Balkanu održaće se 27. i 28. oktobra 2022. godine u hotelu Hajat u Beogradu, u organizaciji Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), pod nazivom “Autoritarizam kao uzrok rata i dužnost da se odupremo”.

Očekuje se da se tokom dvodnevne konferencije pokrene dinamična diskusija o kompleksnim izazovima sa kojima se Evropa i svet u ovom trenutku suočavaju, kao što su rat u Ukrajini, budućnost EU, borba za demokratiju, sajber bezbednost, energetska zavisnost, borba protiv organizovanog kriminala i dezinformacija.

Učesnicima ovogodišnje konferencije će se obratiti ovogodišnji laureati Nobelove nagrade za mir – Uladzimir Vialičkin, predstavnik Centra za ljudska prava Viasna iz Belorusije i Anastasia Garina, izvršna direktorka organizacije Memorial iz Rusije.

Značaj hrabrih pojedinaca i organizacija civilnog društva u borbi protiv autoritarizma je prepoznao i Nobelov komitet koji je saopštio da ovogodišnji laureati Nobelove nagrade za mir predstavljaju civilna društva u svojim zemljama i pokazuju njihov značaj za mir i demokratiju.

„Vrednosti za koje se ove organizacije bore su vrednosti za koje se zalaže i organizacioni tim Beogradske bezbednosne konferencije i diskusijama želimo da istaknemo njihov značaj za svet u kome danas živimo“, naveli su organizatori.

Kako su dodali, Beogradska bezbednosna konferencija pruža prostor za hrabro razmišljanje i iskren dijalog sa evropskim i balkanskim liderima, istraživačima i zagovornicima javnih politika, akademicima, aktivistima, diplomatama, sadašnjim i bivšim političarima.

Tokom šesnaest panel diskusija BSC će u Beogradu okupiti preko 80 panelista iz preko 20 država širom sveta.

Na konferenciji će između ostalih govoriti i Jovana Marović, potpredsednica Vlade Crne Gore za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarka evropskih poslova, Besnik Bislimi, zamenik premijera Kosova, Odeta Barbuluši, savetnica premijera Albanije, poslanici Evropskog parlamenta Katalin Čeh i Klemen Grošelj, Nils Muižnieks, regionalni direktor za Evropu Amnesty International, Nikola Dimitrov, bivši minister spoljnih poslova Severne Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari