Beogradski bezbednosni forum od 26. do 28. oktobra 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Beogradski bezbednosni forum, najznačajnija međunarodna spoljnopolitička i bezbednosna konferencija u regionu, ove godine će se održati od 26. do 28 oktobra pod motom „Čovečanstvo na ispitu“, najavili su organizatori.

Na jednom mestu, Forum će okupiti više od 80 globalno priznatih eksperata koji će govoriti o najaktuelnijim temama koje se tiču sadašnjosti i budućnosti našeg regiona, Evrope i sveta.

„Pandemija, ekonomska neizvesnost, kriza demokratije i rast autoritarizma, ksenofobije i nepoverenja stavljaju čovečanstvo na jedan od najvećih ispita u istoriji.

Od toga da li će shvatiti svoje greške i iz aktuelnih izazova izvući pouke, i početi pozitivno da utiče na svoju sudbinu, zavisi njegov opstanak“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su u tri dana smeštene sve važne teme – i pitanje zašto su ekstremizmi i radikalizmi svih vrsta naša realnost, ali i kako širom sveta ponovo izgraditi veru u demokratiju; u kom je stanju Evropa i kakva joj je budućnost; gde je Srbija u međunarodnim konceptima bezbednosti; kakva će biti spoljna politika Nemačke nakon šesnaestogodišnje vlasti Angele Merkel; dokle će se širiti globalni i regionalni uticaj Kine, šta će se dalje dešavati u odnosima Beograda i Prištine.

Na ove i mnoge druge teme govoriće Gabrijel Eskobar, novopostavljeni zamenika pomoćnika sekretara Stejt departmenta zadužen za Zapadni Balkan; Kristof Hojzgen, doskorašnji nemački ambasador u UN i dugogodišnji spoljnopolitički savetnik nemačke kancelarke Angele Merkel; Nikola Dimitrov, zamenik predsednika vlade Severne Makedonije; kao i novi šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žofre; i Džejms O’ Brajan, koji je nedavno nominovan za poziciju koordinatora za politiku sankcija u Stejt departmentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari