Univerzitet u Beogradu prvi put se našao na čuvenoj Šangajskoj listi 500 najboljih svetskih univerziteta. Naš najveći i najstariji univerzitet plasirao se između 401. i 500. mesta, ispred Ljubljanskog i Zagrebačkog univerziteta, koji su i prošle godine bili na ovoj prestižnoj rang-listi.

Među prvih 20, čak 17 univerziteta su američki, dva su britanska, dok se na 20. mesto plasirao i jedan azijski – Univerzitet u Tokiju. Godinama unazad prvo mesto zauzima neprikosnoveni Harvard. Slede Stanford, MIT, Berkli, Kembridž, kalifornijski Institut za tehnologiju, Prinston, Kolumbija, Univerzitet u Čikagu i Oksford. Plasmanom Univerziteta u Beogradu među top 500 univerziteta, Srbija je postala 43 zemlja na Šangajskoj listi.

Opširnije u štampanom izdanju

Skok na Vebometriks listi

Beogradski univerzitet je popravio svoju poziciju i na Vebometriks listi koja meri „vidljivost“ na internetu. U ovogodišnjem julskom rangiranju BU je zauzeo 547. mesto i tako popravio poziciju s početka godine, kada je bio na 716. mestu. Rektor BU Branko Kovačević kaže da je na nivou univerziteta uspostavljen integrisani informacioni sistem, ali da on još treba da se unapređuje. U vrhu ove liste takođe dominiraju američki univerziteti – prvi je Harvard, slede MIT, Stanford, Berkli i Kornel.. Univerzitet u Ljubljani je na 106, a u Zagrebu na 221. poziciji. Od srpskih univerziteta, posle Univerziteta u Beogradu najbolje plasiran je Univerzitet u Novom Sadu na 1.026. mestu, Univerzitet u Nišu je na 1.286. poziciji, a Univerzitet u Kragujevcu na 1.613.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari