Beogradskim prosvetarima umesto bus plusa isplatiti novac za prevoz  1Foto: Beta/MILAN TIMOTIC/MO

Forum beogradskih gimnazija zatražio je danas da prosvetni radnici zaposleni u prestoničkim školama dobijaju naknadu za prevoz umesto bus plus karata.

Forum pita gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića,  njegovog zamenika  Gorana Vesića i sekretara za obrazovanje Slavka Gaka zašto za prosvetne radnike u Beogradu ne važe zakoni koji važe za prosvetne radnike u drugim gradovima.

„Ubeđeni smo da su predstavnici gradskih vlasti upoznati sa činjenicom da su prosvetni radnici iz Beograda jedini koji ne mogu da ostvare pravo koje im, u skladu sa zakonom pripada, a koje podrazumeva da svaki zaposleni može da se opredeli da li želi da mu poslodavac isplaćuje naknadu za prevoz u visini mesečne karte ili želi da dobija mesečnu kartu. Suprotno tome, zaposlenima u beogradskim školama su nametnute bus plus pretplatne karte“, ističe se u saopštenju FBG.

Ukoliko je, kako kažu, ideja da se na taj način sačuva javni gradski prevoz, takav stav bi mogao biti legitiman ukoliko bi gradske vlasti dobile saglasnost prosvetnih radnika. U suprotnom, ovakvim postupanjem nameće se rešenje koje je prosvetnim radnicima neprihvatljivo, smatraju u FBG.

„Forum beogradskih gimnazija poziva predstavnike gradskih vlasti da objasne kako je moguće da grad koji se najbrže razvija u regionu, koji ima najveći budžet u regionu, ne može da obezbedi prosvetnim radnicima naknadu za prevoz, što je u skladu sa Zakonom o radu, kao i u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika“, naveo je taj sindikat u saopštenju i pozvao nadležne da reše ovaj problem jer u suprotnom članova Foruma, kao i drugi zaposleni u beogradskim školama, biti prinuđeni da potraže rešenje sudskim putem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari