Besplatna Letnja škola programiranja za decu u Sremskoj Mitrovici 1Foto: mitrovica.info

U Mitrovačkoj gimnaziji održava se Letnja škola programiranja za decu iz cele Srbije, koja će do kraja avgusta oko 100 polaznika upoznati sa osnovama programiranja.

Kako prenosi Sremskomitrovački portal, Školu organizuje Fondacija „Petlja” uz podršku Ujedinjenih nacija za razvoj, u partnerstvu sa Ministartvom prosvete, uz podršku Vlade Srbije i u saradnji sa Gradom Sremska Mitrovica.

U Letnjoj školi će učenici koji su završili peti, šesti, sedmi i osmi razred imati priliku da uče od iskusnih predavača i mentora, da rade na zanimljivim zadacima i projektima, da se druže i zabave sa vršnjacima koji dele njihovu strast prema računarstvu.

Letnja škola je besplatna za sve učesnike koji će, po uspešnom završetku programa, dobiti sertifikate.

„Polaznicima su obezbeđeni smeštaj i ishrana na bazi punog pansiona, u Domu učenika srednjih škola. Nastava se odvija u Mitrovačkoj gimnaziji. Ovo je jedinstvena prilika za mlade da razviju svoje potencijale i da se pripreme za izazove digitalne transformacije društva i ekonomije. Trudićemo se da našim dragim gostima pokažemo sve lepote našeg grada i da oni požele da se ponovo vrate u Sremsku Mitrovicu”, rekla je Snežana Konjević, zamenica načelnika Gradske uprave za obrazovanje.

„Cilj ove Škole je da podstakne interesovanje mladih za računarstvo i da im omogući da steknu osnovna znanja i veštine iz oblasti programiranja, algoritama i digitalne pismenosti. Osim stručnog dela programa, u kojem će im predavanja držati nastavnici sa Elektrotehničkog fakulteta, za polaznike je organizovano upoznavanje i razgovori sa stručnjacima iz oblasti IT industrije, kao i kreativne radionice, rekreativne aktivnosti putem izleta u Specijalni rezervat prirode Zasavica, oblizak grada, kvizovi i večeri društvenih igara”, objasnila je Jelena Ružičić, portfolio menadžer za digitalne inovacije programa Ujedinjenih nacija.

Kako je rečeno, stručni deo programa iz oblasti računarstva u ovoj Školi fokusiran je na rešavanje algoritamskih zadataka u programskom jeziku Python i rad u njegovoj biblioteci za 2D grafiku Pygame.

Više vesti iz ovog grada čitaje na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari