Besplatni pregledi kože i mladeža u Gračanici 1Foto: Udruženje dermatovenerologa Srbije

Dermatolozi Euromelanom tima i Udruženja dermatovenerologa Srbije obavili su ovog vikenda preventivne preglede u Gračanici.

Pregledi kože i mladeža bili su besplatni, bez zakazivanja. Među poljoprivrednim stanovništvom bilo je i onih koji su došli iz Prištine, Lipljana, Suvog Dola, Kosovske Mitrovice, Lapljeg sela.

– Pregledali smo 91 osobu i dijagnostifikovali dva melanoma i sedam nemelanomskih karcinoma kože, od kojih tri bazocelularna i četiri skvamocelularna. Našli smo i veći broj displastičnih mladeža – rekla je doktorka Danica Tiodorović, nacionalni koordinator Euromelanom kampanje u Srbiji, koja je i potpredsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije.

Sa doktorkom Tiodorović u Gračanicu su bili Dušan Škiljević, predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije, i doktorke Branislava Gajić i Biljana Bubnjević.

Besplatni pregledi kože i mladeža u Gračanici 2
Foto: Udruženje dermatovenerologa Srbije

Prema rečima Tiodorović, usled dužeg boravka na suncu, tokom poljskih radova, seosko stanovništvo je u povećanom riziku od bolesti kože.

Osim kod starijih ljudi, istakla je, melanom se otkriva i kod mlađih osoba, pa je Udruženje dermatovenerologa Srbije najavilo da će, u saradnji sa Ministarsvom zdravlja, pokrenti incijativu za potpunu zabranu rada solarijuma.

Euromelanom kampanju sprovodi Udruženje dermatovenerologa Srbije, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta. Cilj te kampanje je da se podigne svest o značaju preventivnih pregleda i ranog otkrivanja malignih oboljenja kože.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari