Bez evidencije o limenim sanducima 1Foto:B. Cvejić

Niško pogrebno preduzeće Gorica je ovih dana, postupajući po nalogu Poverenika za informacije od javnog značaja, saopštilo novinarki Danasa da „ne poseduje informacije“ o broju prodatih posmrtnih limenih sanduka koji se koriste pri sahranjivanju pokojnika sa zaraznim bolestima u prvih pet meseci epidemije kovida 19.

– JKP Gorica Niš ne poseduje tražene informacije… budući da ne vodi posebnu vrstu evidencije o prodatim limenim posmrtnim sanducima. Imajući u vidu da ne postoji takva evidencija, odnosno dokumenta na osnovu kojih bi se mogle utvrditi tražene informacije, niti pak imperativni propis koji utvrđuje obavezu vođenja takve evidencije, JKP Gorica Niš ih iz objektivnih razloga ne može dostaviti…- navodi se u odgovoru tog gradskog pogrebnog preduzeća, koje je potpisala v.d. direktora Ivana Stanić.

Autorka ovog teksta zatražila je informacije o broju ukupno prodatih limenih sanduka u ovom periodu, kao i dokumenta koja sadrže takve podatke, još početkom avgusta prošle godine. Gradsko pogrebno preduzeće od tada nije dostavilo podatke, navodeći između ostalog kao razlog za nedostavljanje i smenu direktora, zbog čega je uložena žalba Povereniku.

Gorica uskraćuje potpisnici ovoj teksta ovakve i slične informacije, zahtevane po Zakonu slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, duže od devet meseci. Zahtevi su podnošeni nakon što je deo medija, među kojima i naš list, iz nezvaničnih izvora dobio dokument iz kapele Gorice, čija autentičnost nije negirana, a u kojem se mogu videti takvi podaci za period od 25. marta do 1. maja prošle godine.

Ovo pogrebno preduzeće je najpre, krajem jula prošle godine, odbilo da dostavi podatke o broju sahranjivanja uz primenu mera koje važe za preminule od zaraznih bolesti – koje između ostalog podrazumeva i korišćenje metalnih sanduka, u prva četiri i po meseca epidemije. Obrazloženje je i tada bilo isto: „JKP Gorica ne vodi takvu vrstu evidencije“.

Poverenik za informacije od javnog značaja nije uvažio žalbu na tadašnji negativni odgovor Gorice. On se pritom nije bavio sumnjom autorke ovog teksta, izraženom u žalbi, da odgovor Gorice nije verodostojan, pošto su zahtevani uobičajeni poslovni podaci koje ima svaka firma, a neki od njih su i „procureli“ u javnost. Poverenik je precizirao da on, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, „nema istražna ovlašćenja, odnosno ovlašćenja za nadzor da neposrednom kontrolom kod organa vlasti proverava istinitost navoda i pravo činjenično stanje“.

U dokumentu iz kapele Gorice koji nam je u to vreme nezvanično dostavljen navodi se da je od 25. marta do 1. maja prošle godine u kapeli tog preduzeća bilo 666 „prijema“ preminulih, od kojih 306 „nezaraznih“ i 360 onih iznad čije kolone stoji oznaka „korona zarazno“. U dokumentu su podaci navedeni po danima. Prema izvorima Danasa, nakon pojavljivanja dokumenta u pojedinim medijima, u Gorici je navodno vođena „interna istraga“ o tome ko ih je dostavio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari