Apel 17 organizacija: Bez odlaganja usvojiti zakon o istopolnim zajednicama 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Platforma organizacija za saradnju sa mehanizmima UN za ljudska prava pozvala je nadležne državne organe da bez odlaganja pristupe procesu usvajanja zakona o istopolnim zajednicama, čiji proces izrade i donošenja je započet pre tačno dve godine i još uvek nije okončan.

Naime, još početkom februara 2021. godine, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog započelo je rad na pripremi nacrta zakona o istopolnim zajednicama.

Ubrzo je bio održan tzv. društveni dijalog o Predlogu nacrta zakona o istopolnim zajednicama, a zatim pripremljen i sam Nacrt zakona o istopolnim zajednicama kojim je široko uređen i njihov pravni položaj, uključujući i uređivanje porodičnih odnosa, zaštitu od nasilja i zabranu diskriminacije.

Iako se očekivalo da će čitav proces biti okončan još krajem 2021. godine, Nacrt zakona o istopolnim zajednicama nije se našao pred Vladom Srbije, te stoga nije ni upućen u skupštinsku proceduru na usvajanje.

„Kao glavni razlog za to ocenjena je izjava predsednika Srbije da on ne bi mogao da potpiše zakon koji bi regulisao istopolne zajednice, jer bi on bio u suprotnosti sa Ustavom Srbije. Međutim, treba naglasiti da iako Ustav tretira brak kao zajednicu muškarca i žene, u slučaju Nacrta zakona o istopolnim zajednicama nije reč o zakonu kojim se reguliše brak i koji je u suprotnosti sa Ustavom“, navodi se u saopštenju Platforme.

Platformu organizacija za saradnju sa mehanizmima UN za ljudska prava osnovalo je 17 organizacija civilnog društva – Astra; Atina; A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava; Beogradski centar za ljudska prava; Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije; Centar za prava deteta; FemPlatz; Grupa 484; Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S; Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM; Međunarodna mreža pomoći I.A.N.; Mreža organizacija za decu MODS; Nacionalna organizacija Osoba sa Invaliditetom; Mreža SOS Vojvodina, Stalna konferencija romskih udruženja građana, Gayten, Centar za dostojanstven rad, Fondacija Centar za demokratiju, XY Spectrum, Mreža invovacija PIN, Centar za prava LGBTQ- GETEN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari