Prvi talas ekonomske krize u Srbiji doveo je do toga da je samo u Vranju, centralnoj opštini Pčinjskog okruga, bez posla ostalo 500 radnika, rekao je na Otvorenom danu za medije gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić.

– Procene govore da bi do juna samo u vranjskoj opštini bez posla moglo da ostane ukupno hiljadu radnika, mada te procene nisu sasvim precizne – tvrdi Stojčić.

On je ukazao da se privreda u vranjskoj opštini našla pod udarom recesije, te da će gradska uprava imati dodatni pritisak radnika koji su ostali bez zarada, i da će u tom pogledu posebno biti povećana očekivanja od socijalnih fondova.

Gradska uprava u Vranju sa nadležnim ministarstvima suočiće se i sa nerazjašnjenim statusom blizu 800 radnika preduzeća Zamber, jer je očigledno da je propao projekat prve grinfild investicije na jugu Srbije. Prema ugovoru sa Ministarstvom ekonomije, kompanija Alena iz Velike Britanije ulaganjem tri miliona evra iz NIP-a, trebalo je da otvori novu fabriku tekstila i u njoj zaposli ukupno tri hiljade radnika. Kako je posao propao, jer strani investitor Jani Savas nije ispoštovao ugovor, očekuje se da 800 radnika koji su iz konfekcija Sloboda i Jumko prešli u Zamber sada bude vraćeno u Jumko kao matičnu fabriku. S obzirom na to da je većinski vlasnik kapitala Jumka država, od Vlade Srbije zavisi da li će radnici biti vraćeni u nekadašnje matično preduzeće.

– U ovakvoj situaciji jedini logičan potez je da svi radnici ponovo dobiju posao u Jumku – kategorična je Snežana Veličković iz sindikata ASNS. U Jumku trenutno radi oko 1.700 radnika koji neredovno primaju zarade, a nedavno je 340 zaposlenih potpisalo ugovor o socijalnom programu. I u privatnom sektoru zbog smanjenja obima posla usled krize najavljuju otpuštanje radnika i zatvaranje pogona.

– Negativni trendovi su više nego jasni pa će na udaru biti radnici – kaže za Danas predsednik Udružeja privatnih preduzetnika Pčinjskog okruga Dragan Aleksić, vlasnik vranjskog preduzeća za proizvodnju stočne hrane Nutriko. Isto mišljenje ima i predsednik Regionalne privredne komore Goran Jović, koji ukazuje na pad proizvodnje i sve veću nelikvidnost siromašne privrede juga Srbije.

– Država će morati posebnu pažnju, nakon rebalansa budžeta, da posveti opštinama juga Srbije. Otvaranja novih radnih mesta sasvim sigurno neće biti, ali oni koji ostanu bez posla moraće da budu socijalno sagledani. U protivnom 13 opština ovog devastiranog regiona upašće u situaciju iz koje će za oporavak trebati više godina – ocenio je za Danas Jović.

Država duguje nakon stečaja i neisplaćene zarade radnicima Koštane, a zarade kasne i u drugim društvenim preduzećima, pa Mira Dimitrijević iz Samostalnog sindikata za Pčinjski okrug upozorava na rast socijalnih tenzija.

– Država će na jugu morati konkretnim merama da zaštiti radnike, a mi na poslodavce apelujemo na veću solidarnost, što je više retorička nego ekonomska kategorija, ali situacija je jako teška pa svaki otkaz dodatno komplikuje situaciju – kaže Dimitrijevićeva.

Nezaposlenost

Prema zvaničnim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, filijala u Vranju, sada na posao čeka preko 8.000 lica, te je stopa nezaposlenosti premašila 25 procenata. Stopa nezaposlenosti u Surdulici iznosi 39 procenata, Bosilegradu 37, dok je najveća u opštini Vladičin Han i iznosi 43 procenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari