Pretplata za javni servis zvanično će biti ukinuta tokom avgusta i građani Srbije neće više morati da plaćaju tu obavezu sve do 1. januara 2016. godine, do kada će RTS i RTV biti finansirani direktno iz budžeta države, odlučila je juče Vlada Srbije usvojivši set medijskih zakona – o javnom informisanju, o elektronskim medijima i o javniom medijskim servisima. Ovi zakoni sledeće nedelje stižu i u parlament „po hitnom postupku“, a kada se i tamo usvoje i objave u Službenom glasniku, tada će njihove odredbe stupiti na snagu.

Kao što je i bilo najavljeno, Predlogom zakona o javnim servisima predviđa se privremeno ukidanje RTV pretplate i budžetsko finansiranje javnih servisa u roku od dve godine.

–Imajući u vidu da je još pre usvajanja zakona država počela da izdvaja sredstva iz budžeta za RTS i RTV, ova odredba važiće do 1. januara 2016. kada se umesto dosadašnje pretplate uvodi obaveza za građane koja će se zvati „taksa“. Prema predlogu zakona, ona ne bi trebalo da bude „veća od 500 dinara“ i više se neće naplaćivati putem računa za električnu energiju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.