Bez žena na rukovodećim mestima kazna i do 1,5 miliona

Ostavite komentar


  1. Znači imamo kršenje prava na rad onih ljudi koji zbog svojih veština treba da dobiju posao i kršenje prava države, odnosno rukovodilaca organa javnih vlasti kada se država pojavljuje u ulozi poslodavca, da biraju zaposlene prema zakonskim kriterijumima. Tu je naravno i sveprisutan, protivpravan i diskriminišući pristup problemu o podeli građana na "grupe", a koji zastupaju ekstremi. Ljudska prava se ne mogu deliti. Imamo ih zato što smo ljudska bića ne zato što smo deo neke društvene grupe, niti zbog bilo kojeg ličnog svojstva ili opredeljenja. Tu su i kvote potpuno suprotne idejama slobode udruživanja, izbora i delovanja u političkim strankama, sindikatima i strukovnim udruženjima. Najsramniji deo ovakvih predloga je upravo ponižavanje žena. Time govore ženama da su manje vredne pa je potrebno pravnim nasiljem zaposliti ih. Drage zemljakinje, oni pretpostavljaju vaše vrednosti… Kakva sramota. Tržište nikada ne pretpostavlja vaše vrednosti – samo traži da ih dokažete. Pošto u vestima postoje i pohvale kako su mnogi učestvovali u izradi nacrta postavljam najvažnije pitanje – Koliko je novca građana potrošeno ili će se potrošiti da bi "sva ministarstva, nezavisne institucije i nevladine organizacije" kršili ljudska prava, uništavali tržište rada i ponižavali žene? Objavite ako smete…

  2. Lično nemam više nikakvih interesa iz oblasti rada i radnih odnosa, jer sam to završio u sedmoj deceniji svog života i punim radnim stažom. Želim samo da izjavim da nikada nisam imao prilike da upoznam rukovodioca ženskog pola, gde je proces rada ili zaposleni imao mnogo koristi. Najčešće su postavljane iz sasvim pragmatičnih razloga, ali nikada to nije dugo trajalo niti imalo "srećan kraj". Usput bih se stvarno iskreno izvinuo ako sam negde pogrešio ali ovo sam napisao iz svoje lične perspektive i sopstvenih saznanja. Malo je ovde mesta da nastavim sa objašnjavanjima, ali ukratko sam protiv nametanja ovakvih rešenja i uvek se takve stvari izrode u sopstvenu suprotnost tj. negaciju.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.