Bezbednosni saveti za Evroprajd kao za poluratnu zonu: "Nosite šal ili bandanu, ne držite se za ruke, imajte alternativnu priču zašto ste u Beogradu..." 1Foto: Jelena Diković

Za sve koji žele da dođu na Evroprajd, pogotovo na šetnju koja je zakazana za 17. septembar, na sajtu europride2022.com mogu da se informišu o korisnim bezbednosnim informacijama.

Iako je predsednik Aleksandar Vučić najavio da će Prajd biti zabranjen, MUP, koji je jedini nadležan da zabrani taj skup, i dalje se ne oglašava.

S druge strane, organizatori ističu da će Prajda biti iako bude zabranjen.

Prajd je protekao bez incidenata poslednjih osam godina, delom zbog značajne policijske zaštite, ali i zbog mera predostrožnosti koje su preduzeli sami učesnici.

Beograd Prajd i EPOA imaju savete za sve koji žele da budu u Beogradu od 12. do 18. septembra tokom Evroprajda.

Kretanje po gradu

Beograd Prajd na aerodromu “Nikola Tesla” ima svoj info šalter gde možete dobiti savete i informacije.

Koristite javni prevoz za putovanje između lokacija (aerodrome-grad).

Dešava se da taksi nije lako naći na aerodromu, a ukoliko ga pronađete obavezno proverite da li je svaki taksi ispravno licenciran i da li vozač ima prikazanu identifikaciju sa fotografijom.

Izbegavajte da kažete taksistima zašto ste u Beogradu.

Beograd Prajd preporučuje aplikaciju “CarGo”, sličnu “Uberu”.

Ako rezervišete taksi prevoz sa aerodroma, izbegavajte korišćenje adrese e-pošte u vezi sa Prajdom za rezervaciju.

Uverite se da imate bankovnu karticu ili domaću valutu (srpski dinar) za plaćanje javnog prevoza.

Ako ste vani kasno uveče, izbegavajte da šetate sami.

Ako sami napuštate klub ili mesto održavanja, pitajte druge koji odlaze da li idu istim putem i hodajte zajedno ili, ako možete, uzmite taksi i podelite taksi sa drugim ljudima.

Hodajte samo glavnim putevima; izbegavajte prečice ili rute sa kojima niste upoznati.

Ako ste u grupi ljudi, nemojte biti u iskušenju da promenite svoje ponašanje jer se osećate bezbedno u grupi. Uvek budite oprezni.

Imajte alternativnu priču zašto ste u Beogradu u slučaju da vas neko pita, a vi smatrate da morate da odgovorite.

Nemojte se držati za ruke, ljubiti ili izražavati naklonost na ulici ili javnom mestu, osim kada ste na događaju Prajda.

Odeća i izgled

Preporučujemo da nosite neutralnu, običnu odeću kada se krećete gradom. Očigledna odeća u vezi sa ponosom treba da bude pokrivena kada se krećete do i od mesta održavanja.

Čak i torba sa motom prajda može da vas učini metom. Ponesite običnu torbu za nošenje vaših osnovnih stvari.

Nosite šal ili bandanu, ako policija mora da upotrebi suzavac da bi izašla na kraj sa protivnicima prajda. Nosite flašu vode da biste isprali oči što je pre moguće i izbegavajte nošenje kontaktnih sočiva (moraju se ukloniti ako dođete u kontakt sa suzavcem).

Ako ste izloženi suzavcu, idite i istuširajte se i promenite odeću što je pre moguće.

Korišćenje aplikacija za upoznavanje

Ako planirate da upoznate nekoga iz aplikacije za upoznavanje, insistirajte na video pozivu pre nego što odete da ga upoznate kako biste se više uverili da su iskreni.

Uvek je sigurnije pozvati nekoga u svoj hotel ili smeštaj i prvo se sastati ispred ili u holu hotela, umesto da idete kod njih. Ako to nije moguće, upoznajte ih na javnom mestu.

Uvek reci nekome ko putuje sa vama kuda idete, uključujući lokaciju. Ako putujete sami, recite nekome kome verujete kod kuće kako bi vas mogao prijaviti.

Pratite uputstva za majmunske boginje koja se mogu naći na veb stranici EuroPride 2022.

Ako upadnete u nevolju ili se osećate ugroženo

Ako se osećate ugroženo, idite na javno mesto što je pre moguće i zatražite pomoć ako vam je potrebna.

Pozovite 192 za policiju ili 194 za hitnu pomoć u hitnim slučajevima. Operateri će govoriti srpski i engleski.

Sve incidente mržnje prijavite policiji, a takođe i Beograd Prajdu putem mejla ([email protected]) i EPOA mejlom ([email protected]).

Uvek možete da se obratite za pomoć u Prajd info centar (Kralja Milana 20) ili u Dom ponosa (Dom omladine, Makedonska 22).

Prajd šetnja

Snimite fotografiju stranice pasoša ili lične karte i sačuvajte je na telefonu. Ako možete, ponesite fotokopiju te stranice i čuvajte je u svom hotelu ili smeštaju.

Sačuvajte broj ambasade vaše zemlje u Beogradu (ili ambasade koja pokriva Srbiju, koja se može nalaziti u nekoj drugoj zemlji, kao što je Bosna) u svoj telefon.

Uverite se da su informacije o putnom i zdravstvenom osiguranju sačuvane u telefonu i odštampane i čuvane u svom hotelu ili smeštaju.

Ako treba da nosite lekove, dobra je ideja da imate dokaz o potrebi za lekom (kao što je lekarski recept) sačuvan na telefonu, posebno ako na pakovanju nema vaše ime. Fotografija bi trebalo da bude biti dovoljna.

Sačuvajte brojeve telefona svoje grupe u svom telefonu; nemojte se oslanjati na aplikacije kao što su Messenger ili VhatsApp jer sistemi podataka mogu da pokvare.

Uverite se da vaš telefon ima dobar nivo baterije i, ako možete, ponesite napajanje. Držite telefon u sigurnom džepu.

WiFi može biti teško pronaći, pa se uverite da vaši podaci funkcionišu u Srbiji ili kupite lokalnu SIM karticu po dolasku.

Ne prihvatajte pića od stranaca i ne kupujte i ne prihvatajte ilegalne droge. Kazne su oštre, a kvalitet nizak: nećete znati šta uzimate i mogli biste biti izbačeni.

Pre i tokom prisustvovanja EuroPride događajima, molimo vas da se pridržavate saveta policije i verujete njihovom mišljenju o bezbednosti.

Pored policije, Beograd Prajd angažuje i privatnu firmu za obezbeđenje.

Postoji funkcionalna Koordinaciona grupa za bezbednost događaja, koja uključuje predstavnike Evroprajda 2022, nekoliko ministarstava, kao i kabinete predsednika i premijera.

Svake godine, pa tako i ove, Beograd Prajd ima punktove koje morate proći da biste se pridružili Paradi ponosa i Koncertima ponosa.

Ovo je dokazan način da izbegnete bilo kakve incidente tokom najvećih događaja kojima smo domaćini.

Naš veliki tim volontera će uvek biti prisutan na EuroPride događajima, u slučaju da vam zatreba pomoć, podrška ili se iz bilo kog razloga ne osećate bezbedno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari