Bezbednosno-informativna agencija (BIA) ima rok od pet dana da Inicijativi mladih za ljudska prava dostavi broj prisluškivanih osoba tokom 2013. godine. Taj rok BIA dao je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

U rešenju kojim je naložio BIA da Inicijativi dostavi dokumente navodi se da je ono usledilo nakon što je Inicijativa izjavila žalbu povereniku na odbijajuće rešenje BIA. Agencija je između ostalog navela da bi objavljivanje te informacije stvorilo mogućnost „da se sa podacima upozna neograničen broj lica, među kojima i ona koja predstavljaju pretnju bezbednosti Republike Srbije, jer imaju analitička znanja da iz datog fonda podataka izvuku određene zaključke, koji bi pouzdano ukazali na primarne pravce angažovanja BIA na zaštiti bezbednosti Republike Srbije“.

U rešenju poverenika Šabića se navodi i to da BIA treba da Inicijativi dostavi i „kopije dokumenata iz kojih se može saznati broj predloga koje je direktor BIA podneo predsedniku Vrhovnog kasacionog suda za primenu navedenih mera“ prema fizičkim i pravnim licima. Šabić je u rešenju naveo i da je posebno uzeta u obzir „činjenica da se traženi podaci, odnosno informacije odnose na mere organa vlasti kojima se ograničavaju ustavna prava građana“, navode iz Inicijative i podsećaju da je Evropski sud za ljudska prava presudom od juna 2013. godine utvrdio da je Inicijativi prekršeno pravo na primanje informacija iz člana 10 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda odbijanjem BIA da dostavi podatke o broju prisluškivanih lica u 2005. godini. Postupajući po toj presudi, BIA je tada dostavila tražene podatke Inicijativi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari