specijalni sudfoto FoNet Marko Dragoslavić

Tokom drugog dela današnjeg glavnog pretresa na suđenju grupi Veljka Belivuka u Specijalnom sudu u Beogradu u okviru fotodokumentacije prikazane su velike količine oružja koje su pronađene u prostoriji koju su nazivali „klanica“ u Ritopeku.

Na više fotografija prikazano je više pušaka sa optičkim uređajima, a od kojih je pojedine svedok okrivljeni okarakterisao kao „snajpere“.

Najveći deo oružja bio je „konzerviran“, kako je Lalić opisao, u „streč folije“, skoro praveći vakuum, a na fotografijama je prikazano i da je oružje bilo smešteno u različite putne torbe, kao i u orman.

Na fotografijama su prikazane i velike količine eksploziva, među kojima i 20 paketa plastičnog, ali i vojna mina usmerenog dejstva, prilikom čega je Lalić istakao da ih je bilo pet.

Pored eksploziva, pronađeno je i više dodataka za detoniranje eksploziva, konektori, provodnici, ali i više ručnih bombi.

On je prepoznao i detonatorske kapisle, ali je istakao da postoje razilaženja u veličini prikazanih na fotografijama i onoga što je on video.

Tim povodom Veljko Belivuk je zatražio reč, kako bi ga upitao da objasni, što predsedavajuća sudskog veća nije dozvolila.

„Biće kasno sudija, naučiće ga šta treba da kaže“, rekao je kratko Belivuk na sugestiju Berahe da će za pitanja imati priliku kada se završi sa ovom fazom predstavljanja dokaza.

Takođe, prikazano je više od deset različitih pištolja, kao i prigušivači i veća količina municije, kako za pištolje, tako i za puške.

Lalić je identifikovao i „Koh“ hekler, kao i „kalašnjikov“ i ručni raketni bacač, ali i sprej marke „Balistol“ kojim su čišćeni tragovi DNK sa oružja.

U fotodokumentaciji je navedeno više desetina tragova u vidu mrlja, najčeće tamnocrvene boje, „nalik na krv“, a veliki deo istih pronađen je upravo na mašini za mlevenje mesa, zajedno sa otiskom šake.

Svedok-okrivljeni je do detalja objasnio i svaki deo mašine za mlevenje mesa koji je bio prikazan, kao i načine na koji su je čistili.

On je napomenuo i da tragovi „nalik na krv“ koji su pronađeni na mašini, sasvim izvesno to i jesu, budući da tokom poslednja dva ubistva nije korišćena zaštita u vidu najlona.

U prostoriji zvanoj „klanica“, na više mesta je pronađeno i nekoliko dlaka.

On je za pojedine tragove ukazao da sumnja da su nastali prilikom otmice i držanja Lazara Vukićevića.

U prostorijama u kući u Ritopeku pronađen je i brener za koji je svedok-okrivljeni rekao da je kupljen za potrebe „ispitivanja i mučenja“, ali da nikada nije upotrebljen.

Takođe, pronađeno je i više špriceva, hiruških rukavica i kutija sa hiruškim maskama, kao i nekoliko boca sa sredstvima za čišćenje i gumenih čizama.

U prostorijama je pronađeno i više vaga za merenje, električnih mlinova, drobilica za tablete i druge opreme za uzgoj marihuane.

„Dosta je stvari promenjeno otkad sam ja bio“, ocenio je Lalić gledajući fotografije koje su prikazane.

Na fotografijama je prikazano i navodno mesto gde su optuženi u reku odlagali dokazni materijal, a Lalić je istakao da džakovi koji su prikazani i način vezivanja njemu nije poznat.

On je, naime, objasnio da su se ljudski ostaci pakovali najpre u providne džakove, pa potom u bele i vezivali ručno, dok su na fotografijama prikazani crni PVC džakovi vezani kanapom.

Nastavak suđenja je zakazan za četvrtak 23. februar u 9.30 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari