Biciklisti u protestnoj vožnji zbog prekida staze ispod Kalemegdana 1Foto: Twitter/Dobrica Veselinović

Udruženje građana „Ulice za bicikliste“ organizovalo je „Kritičnu masu“ – protestnu vožnju bicikala u centru Beograda, kako bi izrazili nezadovoljstvo što je biciklistička staza već više od godinu dana prekinuta kod Vodene kapije ispod Kalemegdana.

 

Građani su se na svojim dvotočkašima okupili na Trgu Nikole Pašića nešto pre 17 časova, odakle su se uputili u protestnu vožnju ka Bulevaru vojvode Bojovića, odnosno Donjem gradu Beogradske tvrđave.

Kako je ranije saopšteno iz UG „Ulice za bicikliste“, izgradnja „Skadra na Bojani“, odnosno Vodene kapije na Dunavu ispod Kalemegdana, ušla je u drugu godinu.

Podsetili su da je u januaru 2022. počela izgradnja prve faze projekta Linijskog parka, a u toku arheoloških istraživanja u sklopu radova, podno Beogradske tvrđave otkopana je Vodena kapija, posle čega su radovi naprasno stali, dok se nalazište ne konzervira, prenosi N1.rs.

Najavili su da će u nakon protestne vožnje na 15 minuta blokirati Bulevar vojvode Bojovića, tačno kod arheološkog nalazišta, i obavestiti javnost o, kako su naveli, nesposobnosti i javašluku gradskih službi, kojima po ko zna koji put biciklsti nisu na “radaru”, dok se ne pobune.

„I dok se JKP Gradsko zelenilo, Sekretarijat za investicije i Republički zavod za zaštitu spomenika igraju ping ponga oko toga ko je nadležan za rekonstrukciju Vodene kapije koja je 80 godina ležala zatrpana ispod železničkih koloseka, biciklisti i pešaci, a pre svega roditelji sa malom decom ispaštaju, jer je biciklistička staza neupotrebljiva, odnosno presečena ovim arheološkim nalazištem“, ističu iz „Ulica za bicikliste“.

Podsećaju i da pored više urgencija u prethodnih godinu dana, arheološko nalazište nije obezbeđeno, a biciklisti se rezignirano vraćaju kućama, ukoliko nisu spremni da se sa malom decom voze po prometnom bulevaru, jer je staza prekinuta rovom dubokim nekoliko metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari