Popodne mesečna biciklistička vožnja u Beogradu, ovog puta protiv seče platana 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Kritična masa, tradicionalna mesečna zajednička vožnja građana koji koriste bicikl, održaće se danas u Beogradu 117. put.

Okupljanje je u 16:30 sati na Trgu Nikole Pašića, a tema vožnje je „Platanska ljubav“ – za očuvanje drveća u Svernom bulevaru.

Organizator „Kritične mase“ – beogradsko Udruženje građana „Ulice za bicikliste“, navelo je da plan investitora, uz dozvolu gradskih vlasti, predviđa seču platana starijih od 80 godina radi renoviranja Severnog bulevara.

Tim arhitekata i inženjera pejzažne arhitekture iz UG „Ulice za bicikliste“ je već predao predlog renoviranja te ulice, kojim bi se izbegla seča platana i unapredila saobraćajna infrastuktura.

Udruženje nastoji da se pravilnim renoviranjem Severnog bulevara sačuvaju platani i izgradi saobraćajna i zelena infrastruktura koja obuhvata biciklističke staze.

U slučaju Severnog bulevara, „imamo priliku da od gradskih vlasti zahtevamo da zajedno rešimo problem na vreme“ – istakle su „Ulice za bicikliste“.

Praksa širom sveta, ukazalo je Udruženje, pokazuje da razvijanje biciklističkih staza rasterećuje automobilski saobraćaj, smanjuje gužve na ulicama i pomaže smanjenju zagađenja, čime doprinosi opštem poboljšanju zdravlja svih ljudi.

Pored skretanja pažnje na potencijalni problem Severnog bulevara, „Kritična masa“ danas učesnike vodi preko Pančevačkog mosta koji je deo međunarodne rute Eurovelo, jer je bezbedan prelaz preko Pančevačkog mosta ključan u stvaranju beogradske saobraćajne infrastrukture koja bi omogućila povezivanje dve obale za biciklistički saobraćaj.

„Kritična masa“ će se posle kruga po naselju Kotež, vratiti preko Pančevačkog mosta i posle ukupno prevaljenih 16 kilometara završiti piknikom kod Hale Pionir, zajedno s inicijativom „Odbranimo poljanu“ koja se bori za očuvanja te zelene površine.

„Kritična masa“ je međunarodni pokret koji u Srbiji postoji već 10 godina i koji se zalaže za prava korisnika bicikla i izgradnju biciklističkih staza kao podsticaja zdravijeg života, čistijeg vazduha u gradovima, rasterećenja saobraćaja i usporavanja ubrzanih klimatskih promena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari