Snagom volje, upornosti i entuzijazma Mensur Džanković iz Pljevalja je u svoj dnevnik upisao i četrnaesti uspješno realizovan biciklistički maraton. Domaćoj i stranoj javnosti Mensur je dobro poznat po maratonima kojima promoviše zdrave stilove života, na specifičan način se bori protiv narkomanije i za sada je jedini biciklista u Crnoj Gori koji je na biciklu obišao svaki grad u našoj državi. Biciklom prošao i Albaniju, Grčku, Rumuniju, veliki dio Srbije i BiH.


Biciklistički maraton od Pljevalja do Risna je bio promotivnog karaktera, a Mensur je prvi biciklista koji je prošao ovu maršutu koja je nedavno otvorena za saobraćaj. Mensur je iz Pljevalja sa gradskog trga pošao na put 14. maja u devet časova, a istog dana je na proputovanju posjetio most na Đurđevića Tari, gdje se upravo održavala manifestacija „Mostovi spajaju ljude“.

– Gdje god da zastane putnik namjernik, pred očima mu se pruža zanosna panorama, istorijske znamenitosti, široki vidici, sudar kamena, vode i prostora, bujna vegetacija i još mnogo toga. Put od Pljevalja preko Žabljaka, Šavnika i Nikšića nudi svoje do sada nevidjene kutke smjeloj ljudskoj nozi i radoznalim oku, kaže Džanković po povratku iz Risna.

U saradnji sa Centrom za socijalni rad iz Pljevalja, Džanković je posjetio i Dom za stare u Risnu i posjetio Pljevljake koji su štićenici tog Doma. Fotografije koje je napravio tokom maratona Džanković će ustupiti Turističkoj organizaciji Opštine Pljevlja koji su mu bili jedan od sponzora. Mensur Džanković ima za ovu godinu još planova, već je na mapi ucrtao nove maršute, nove maratone. Italijanska TV kuća RAI najavila je snimanje specijalne reportaže o humanisti i sportskom entuzijasti Mensuru Džankoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari