Na konkurs Festivala priče „Zavičajne staze – Bihor 2014“ prispjelo je 40 priča pod šifrom i dvije koje ne ispunjavaju uslove anonimnosti, zbog čega su eliminisane, saopštili su organizatori Festivala.


– Prema poštanskim oznakama na kovertama, može se zaključiti da su autori iz Crne Gore, susjednih država i dijaspore, rekao je predsjednik Savjeta Festivala Mirsad Rastoder. On je naglasio da će koverte sa rješenjima šifri, imenima autora, biti otvorene kada Žiri Festivala u sastavu Safet Sijarić, Bogić Rakočević i Enes Halilović odluči koje će priče po zbirnim ocjenama biti nagrađene.

– Cilj konkursa je podsticanje mladih i iskusnih pisaca da savremenim rukopisom zabilježe neku od starinskih priča ili izmaštaju sasvim novu motivisanu Bihorm i Bihorcima u domovini i svijetu. Raduje nas što se iz godine u godinu širi krug autora koji se javljaju na konkurs. Oni potvrđuju da je Bihor iznova inspirativan za pisce, a da je Festival prepoznat kao tačka zbližavanja ljudi u regionu i šire, kazao je Rastoder.

Književna nagrada Zavičajne staze – Bihor 2014. dodjeljuje se za neobjavljenu kratku priču inspirisanu Bihorom. Tri najuspjelije priče po ocjeni stručnog žirija, naglašava Rastoder, biće nagrađene plaketom Festivala, novčanim iznosom od: prva nagrada 400 evra, druga 300 i treća 200 evra.

– Nagrađeni i odabrani radovi biće štampani u zborniku Festivala. Prethodne knjige „Buđenje Bihora“ i „Bihorski bluz“ osvojile su pažnju i čitalaca i stručne kritike. Festival priče „Zavičajne staze Bihor 2014“ biće održan krajem jula i početkom avgusta u Petnjici i Šipovicama – rodnom mjestu Ćamila Sijarića, zaključio je Rastoder.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari