Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, obratio se okupljenim učesnicima uoči šetnje Evroprajda i na srpskom jeziku poručio da su LGBT prava ljudska prava, a da je poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda suština moderne demokratske Evrope.

„Poštovanje različitosti je temelj i duh Evrope. Srećan sam što Beograd danas može da pokaže evropski duh… Borba za evropsku budućnost Srbije mora da se nastavi još odlučnije sledeće nedelje“, rekao je Bilčik.

Pročitao je i poruku predsednice Evropskog parlamenta Roberte Metsole, koja je poručila da u Evropi treba da „živite kako želite da živite, volite koga želite da volite i budete ko želite da budete“.

Prema njenim rečima, EP je spremna da podrži „sve neophodne korake ka našoj zajedničkoj evropskoj budućnosti“, dodajući da je poštovanje različitosti i osnovnuih ljudskih prava, kao danas u Beogradu, važan korak u tom smeru.

„Dame i gospodo postoji samo jedna Evropa, Evropa za svakoga. U vreme kada su evropske vrednosti napadnute, iznutra i spolja, važno je da ne budemo tihi i da ne budemo saučesnici. Moramo da se borimo, da se borimo za ono što je ispravno, kao što vi hrabri ljudi to radite, i kao što su radili organizatori Parade ponosa“, poruka je predsednice EP koju je pročitao Bilčik uoči početka šetnje.

Izvor: N1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.