Biljana Stojković najavila za 29. septembar protest podrške ženama u Iranu 1Foto: Medija centar Beograd

U Beogradu će 29. septembra u 19 časova kod „Ruskog cara“ u Beogradu biti održan protest u znak podrške ženama u Iranu, izjavila je danas FoNetu profesorka Biljana Stojković.

Stojković je rekla da će se na njenu inicijativu na protestu okupiti žene iz opozicionih stranaka, civilnog društva i kulture.

„Važna je inicijativa da se veći broj žena iz politike i kulture okupi kako bismo organizovale skup podrške hrabrim ženama Irana. Ne postoji veća hrabrost od ove koju vidimo, a to je borba golim rukama za sopstvenu slobodu“, kazala je Stojković, dodavši da „uz takvo herojstvo moramo stati zadivljeni i nemi“.

Ona je istakla da su prava žena u čitavom svetu ugrožena, počevši od Sjedinjenih Država, gde se zabranjuje abortus, do prisilnog nošenja hidžaba i marame u islamskim zemljama.

„U Srbiji jačaju klerikarne strukture koje najavljuju ograničavanje sloboda i društvena atmosfera se kreće u smeru koji će žene nadalje sputavati u donošenju odluka o sopstvenim životima, a umesto porasta učešća žena u javnom životu, mi imamo porast femicida i pokoravanja žena“, rekla je Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari