Posle višenedeljnih obilazaka standardnih i potencijalnih fudbalskih reprezentativaca, uživo praćenja njihovih klupskih nastupa i razgovora o budućim obavezama u očajno početim kvalifikacijama za prvenstvo Evrope novi selektor naše najjače fudbalske selekcije Radovan Ćurčić vratio se u Srbiju, da na miru sastavi spisak igrača za prelomno gostovanje Portugalu, 29. marta u Lisabonu. Bez sjajnog Nevena Subotića, jer sa potpredsednikom Fudbalskog saveza Srbije Savom Miloševićem nije ubedio Borusijinog štopera da se vrati u zadnju liniju “orlova”, ali sa Ademom Ljajićem, pošto je odlični ofanzivni vezista Fiorentine prihvatio njihov poziv da ponovo kreira akcije nacionalnog tima.

 Povrede štopera Milana Biševca i špica Filipa Đorđevića prave nam određene probleme, ali zato je klupska minutaža ostalih, u proseku, bolja nego jesenas. Samo da svi na koje računamo ostanu zdravi i pravi posle dve, tri utakmice, koliko ih još čeka do okupljanja reprezentacije – počinje rezime svoje evropske turneje doskorašnji vođa igrača do 21. godine, posle odlaska Dika Advokata i uspele “probe” u prijateljskom meču sa Grčkom unapređenog u šefa stručnog štaba A tima, bez prefiksa “vršilac dužnosti” u nekoliko ranijih prilika.



 

Hoćete li izmišljati “toplu vodu” prilikom selekcije igrača ili će te se oslanjati na izbor vaših prethodnika?

– Na spisku neće biti nekih velikih iznenađenja za javnost. Radi se o svima dobro poznatim momcima lepih karijera,čiji fudbalski profili se uklapaju u naš zamišljeni reprezentativni mozaik. Moji prethodnici su napravili bazu sa 27, 28 do 30 igrača. Neću izmišljati “toplu vodu”, kao što kažete. Ali, ni pričati o konkretnim imenima dok ne dođe vreme za to.



 Kako biste opisali aktuelnu situaciju u zadnjoj liniji, pre svega na pozicijama štopera, posle odbijanja Subotića i povređivanja Milana Biševca?

– Ostali smo bez dvojice naših standardnih štopera, ali smo zato izvukli “bingo” sa prelaskom Matije Nastasića u Šalke. Konačno igra u kontinuitetu i to dobro radi. Slobodan Rajković se oporavlja od nove povrede, Nikola Makismović je neko vreme pauzirao iz istih razloga. Zato imamo nekoliko bekova koji igraju centralne defanzivce u klubovima, poput Nenada Tomovića i Duška Tošića. Tu je i kapiten Branislav Ivanović. Napravićemo najbolja rešenja u ovom trenutku.

 Šta kažete za promenljiv status i formu vezista?

– Kako koji, neki su u međuvremenu dobili a neki malo ili dosta izgubili na minutaži u svojim ekipama. Sve su to različite priče, sa mnogo subjektivnih i objektivnih objašnjenja. Uglavnom, imamo dobru grupu igrača na sredini terena. Naš posao je da izvučemo trenutni maksimum iz njih.

Lazar Marković u Liverpulu igra defanzivnije nego u reprezentaciji. Hoćete li ga i vi toliko opterećivati obavezama u odbrani?

– Lazar se fino snašao u njemu novoj ulozi. I, što je još važnije, standardan je u Liverpulu. Reprezentaciji je ipak potrebniji u završnici, tamo gde je oduvek bio najkorisniji za Srbiju. Što ga, naravno, ne oslobađa obaveza u defanzivi.

 U napadu godinama škripi. Hoće li u odsustvu povređenog Filipa Đorđevića debitantski poziv u reprezentacije dobiti Petar Škuletić?

– Nekorektno bi bilo da preko novina pozivam ili precrtavam igrače. Za napad važi isto što i za odbranu. Uprkos otežavajućim okolnostima imamo “materijala” za dobar izbor.

 

“Orlovi” pali na 40. mesto

Nastavljen je pad najboljih srspkih fudbalera na rang listi Svetske fudbalske federacije. Sa 709 bodova, “orlovi” su se sa 40. spustili na 39. mesto u poretku reprezentacija, ostavši, recimo iza Škotske (727), Zelenogorskih ostrva (762) i Velsa (763). Od njihovih rivala u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo najbolje je rangiran sedmoplasirani Portugal, ispred je i Danska (28), dok Albanija (61) i Jermenija (79) još gledaju u leđa Branislavu Ivanoviću i društvu.

Nemačka je ostala prva (1.770), a slede je Argentina (1.557), Kolumbija (1.499), Belgija (1.471), Holandija (1.415)…

 

Šuker posetio FSS

Predsednik Fudbalskog saveza Hrvatske, Davor Šuker, posetio je juče srpsku “kuću fudbala” u Staroj Pazovi, kako bi izdejstvovao podršku čelnika FSS za svoju kandidatutu za mesto u Izvršnom odboru Evropske fudbalske federacije i obavio novu rundu razgovora o pokretanju regionalne lige, sa klubovima iz nekadašnje Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari