Nije želeo da skloni pogled: Ko je Aleksandar Obradović, uzbunjivač koji je otvorio aferu “Krušik”? 1FOTO: Beta/Milan Obradović

Kad se podvuče crta, ko je Aleksandar Obradović? Odgovor na to pitanje nije nimalo jednostavan. Tu nema, kao u kvizovima, više ponuđenih opcija. To je test ličnosti, koji otkriva nešto mnogo intimnije od našeg političkog svetonazora. I tu nema prepisivanja. Svako za sebe mora da odgovori na to pitanje.

Jedan od odgovora mogao bi da bude – heroj. Čovek koji je rizikovao sve zarad opšteg dobra. Neko ko nije mogao da ćuti na sistemsku pljačku, da skloni pogled sa uigranog presipanja javnih para u privatne džepove gde im se gubi svaki trag. Čovek koji je želeo da uzvrati udarac. Srpski Danijel Elsberg.

S druge strane, nesumnjivo ima ljudi koji u Obradoviću vide nekoga kome je ego nadvladao razum. Svi drugi ćute, a on nije mogao. I šta on ima od svega toga? Bio u pritvoru, malo ga tapšali po ramenu, suspendovan sa posla. Kriminalne šeme o kojima je uzbunjivao niko ozbiljno ne istražuje, a u međuvremenu su dodatno razgranate.

Ima, naravno i onih koji u Obradoviću vide izdajnika, čoveka koji je pokušao da uruši našu namensku industriju, verovatno po nalogu stranih službi koje vazda gledaju kako da nam uspore progres. Ova teza mogla je da se čuje i na nacionalnim frekvencijama.

Aleksandar Obradović uzbunjivač iz Krušika uhapšen je 18. septembra 2019. godine zbog iznošenja poslovne tajne. Do sredine oktobra je bio u pritvoru, kada je, nakon burne reakcije javnosti, prebačen u kućni pritvor. Pritvor mu je ukinut sredinom decembra iste godine. Četiri godine kasnije, predmet Aleksandra Obradovića se nalazi u predistražnoj fazi.

U istoj fazi je i predmet koji se odnosi na mahinacije na koje je ukazao Obradović, odnosno na šemu po kojoj su proizvodi Krušika prodavani privatnim trgovcima po netržišnim cenama.

Neka od imena koja su se u tom kontekstu spominjala su bila i Slobodana Tešića, trgovca oružjem povezan sa SNS-om, ali i oca bivšeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

U izjavi za nedeljnik NIN povodom četvrte godišnjice hapšenja, Obradović je rekao da bi sve opet ponovio. Nama ostalima ostaje da odgovorimo na pitanje sa početka teksta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari