BIRN: Koluvija imao česte kontakte sa vrhom Vojnoobaveštajne agencije 1foto FoNet Aleksandar Barda

Prvookrivljeni za uzgoj marihuane na plantaži Jovanjica Predrag Koluvija, prema saznanjima BIRN, imao je, navodno, česte kontakte sa vrhom Vojnoobaveštajne agencije (VOA) i bio posrednik u organizovanju susreta u niškoj kafani direktora VOA sa zvaničnikom makedonske vlade, čiji je rođak sa Koluvijom bio suvlasnik plantaže kanabisa u Makedoniji.

BIRN piše da je imao uvid u dokument iz istrage slučaja „Jovanjica 2“, u kom se navodi da je leta 2019. godine Koluvija, vlasnik plantaže Jovanjica, organizovao sastanak između direktora VOA, brigadnog generala Zorana Stojkovića i „šefa kabineta predsednika Vlade Makedonije, Dragog“.

Reč je zapravo o tadašnjem generalnom sekretaru makedonske vlade Dragom Raškovskom, a prema dokumentu sastanak je organizovan u kafani Mrak u Nišu, i njemu je osim Raškovskog i Stojkovića, prisustvovao i Koluvija.

U dokumentu u koji je BIRN imao uvid navodi se i da su kontakti Koluvije i šefa VOA bili intenzivni.

Prema pisanju BIRN, iz dokumenta se ne vidi šta je bio cilj razgovora u kafani koja se nalazi na periferiji Niša, ali se navodi da je „ovo veoma važan sastanak“, jer je Koluvija u „saradnji sa Vladom Makedonije imao udeo od 50 odsto vlasništva u Rosomanu“ (uzgajalište kanabisa u Severnoj Makedoniji), i zato što je proizvodnja kanabisa za medicinske svrhe u Makedoniji regulisana zakonom, za razliku od Srbije.

Istraživački novinari BIRN napominju da prema zvaničnim podacima iz makedonskog registra, makedonska vlada nije suvlasnik firme koja u svom sastavu ima uzgajalište u Rosomanu, ali jesu ljudi bliski Vladi.

Jedno ranije istraživanje BIRN, iz maja 2021. pokazalo je da Dragi Raškovski nije bio samo generalni sekretar Vlade Severne Makedonije, već da je imao bliske veze sa jednim od suvlasnika kompanije koja je uzgajala kanabis na plantaži u Rosomanu, koja je bila u suvlasništvu Koluvije i još nekoliko osoba.

Makedonska inspekcija je početkom novembra 2019. utvrdila niz nepravilnosti na Rosomanu, koje bi mogle ukazivati na to da je deo biljaka završio na crnom tržištu.

Informacije o navodnom susretu u kafani Mrak u Nišu, kako stoji u tekstu, novinari su pokušali da saznaju od Raškovskog, koji je donedavno bio u kućnom pritvoru zbog zloupotrebe položaja prilikom javne nabavke softvera koje je organizovao u vreme kada je bio generalni sekretar vlade.

On je novinarima BIRN rekao da odgovara na pitanja isključivo u vezi sa aktuelnim slučajem koji se protiv njega vodi, a da na ostala pitanja ne želi da odgovara. Kada smo mu novinari rekli zbog čega ga zovu, rekao je da „nema ništa sa tim“, a zatim opet ponovio da ne želi da priča sa novinarima.

BIRN je tačnost podataka pokušao da proveri i u VOA i direktoru VOA uputio pitanja u vezi sa prirodom saradnje te agencije sa Koluvijom, ali odgovor iz VOA nije stigao do objavljivanja teksta. BIRN se, na redakciji poznate kontakte, obratio i Koluviji, ali odgovore takođe nije dobio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari