BIRN: RTV Novi Pazar apsolutni rekorder u medijskom finansiranju 1Foto: FreeImages/ Keith Syvinski

Najveći „profiteri“ javnih konkursa za sufinansiranje medijskih projekata su televizije bliske vlasti, a apsolutni rekorder među njima je Radio televizija Novi Pazar sa dobijenih više od 155 miliona dinara, pokazuje istraživanje Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

Na drugom mestu po iznosu dobijenih budžetskih sredstava je Novosadska televizija sa 87,3 miliona dinara, a na trećem Sremska televizija sa nešto manje od 61 miliona dinara.

Prema istraživanju BIRN-a, od 2019. godine lokalne samouprave i Ministarstvo kulture i informisanja podržali su ukupno 13 medijskih projekata RTV Novi Pazar, među kojima su oni, sufinansirani od Grada Novog Pazara, ubedljivo najskuplji u Srbiji.

Ta televizija je u poslednje tri godine od Novog Pazara dobila 137,5 miliona dinara – 45,6 miliona 2019. godine, 45 miliona 2020. godine i 46,9 miliona ove godine, a to su bila tri najvrednija medijska projekta u Srbiji u tom periodu.

Na četvrtom mestu je projekat RTV Belle Amie iz Niša vredan 15 miliona dinara.

Među najskupljim medijskim projektima, na 13. mestu, je i onaj koji je realizovala TV Sandžak, a za šta im je iz budžeta Novog Pazara odobreno 13 miliona dinara.

BIRN piše da se javni konkursi za sufinansiranje medijskih projekata tretiraju kao državna pomoć i da su podložni određenim ograničenjima kojim je predviđeno da medij ne bi trebalo da dobije više od 23 miliona dinara u toku tri uzastopne godine.

Računajući i više od 13 miliona dinara dobijenih na konkursima opštine Tutin, milion dinara od Prijepolja i četiri miliona dinara od Ministarstva kulture i informisanja, RTV Novi Pazar je tu dozvoljenu granicu prebacila za više od 132,5 miliona dinara.

Radio televizija Novi Pazar je društvo sa ograničenom odgovornošću u vlasništvu Denisa Mavrića, Muzafera Dragulovčanina, Emila Hadžića i Mulaza Dacića.

Bila je javno preduzeće čiji je osnivač Skupština Novog Pazara, a privatizovana je 2015. godine za nešto više od 89.350 evra. Kupio ju je konzorcijum čiji je, pored sadašnjih vlasnika, član bio i aktuelni gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, ali se on kasnije povukao iz vlasništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari