BIRN: Šta povezuje Vučićevu sekretarku i organizatorku fantomskih nevladinih organizacija? 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Stan koji je 2020. kupio otac Suzane Paunović, generalne sekretarke Predsednika Srbije, a koji je ona potom nasledila, prethodno je bio sedište organizacija koje su dobijale milione na spornim konkursima Ministarstva za brigu o porodici. Suzana Paunović i prethodna vlasnica stana i predsednica fantomskih organizacija se znaju od ranije, ali kažu da nisu saradjivale na konkursima, piše BIRN.

Stan na Novom Beogradu, u blizini hotela Jugoslavije, godinama je bio sedište dve organizacije koje su od države dobile više od 75 miliona dinara za projekte o čijoj realizaciji nema gotovo nikakvog traga, navodi BIRN.

Taj stan danas je u vlasništvu Suzane Paunović, generalne sekretarke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i njene majke, pokazuju podaci iz katastra.

Do juna 2020. godine, stan je bio u vlasništvu Tatjane Borojević, jedne od ključnih figura u mreži fantomskih organizacija koje su od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju dobile milione dinara na spornim konkursima. Na toj adresi bile su registrovane nevladine organizacije Panacea i Resurs centar za održivi razvoj koje su od Ministarstva na konkursima 2021. i 2022. godine dobile 75,6 miliona dinara (oko 650,000 evra).

Stan je potom kupio Tanasije Paunović, užički novinar i dugogodišnji dopisnik Večernjih novosti. Nakon njegove smrti 2022. godine stan su nasledile njegova supruga, i ćerka Suzana Paunović, navodi BIRN.

Suzana Paunović za BIRN kaže da je Tatjanu Borojević upoznala dok je radila u Ministarstvu za rad, pre 20 godina, ali da sa njom od tada ne održava kontakt.

“Ni(smo ni) u kakvom odnosu, gospođu poznajem od kad sam radila u Ministarstvu rada i zapošljavanja, ona je tada počinjala profesionalnu karijeru i to je sve što se tiče Tatjane Borojević”, rekla je Paunovićeva.

Ona je navela da je stan nasledila od oca i da ne zna od koga ga je on kupio.

Tatjana Borojević kaže da je ona bila vlasnica stana i da ga je prodala u junu 2020. godine. Na pitanje da li je Suzana Paunović posredovala u kupoprodaji stana, dobili smo odgovor: “Gospođa Paunović nije posredovala… nemam nikakve informacije o privatnom životu navedene gospođe, pa ni da je gospodin koji je kupio stan njen otac”.

Tri meseca nakon što je prodala stan, Tatjana Borojević je u septembru 2020. odjavila organizaciju Panacea sa te adrese.

Suzana Paunović je u oktobru iste godine došla na poziciju generalne sekretarke predsednika Srbije.

Na pitanje da li je sa sekretarkom predsednika na bilo koji način sarađivala tokom konkursa Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Tatjana Borojević kaže da nije.

Suzana Paunović kaže da o konkursima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju zna samo ono što je čula iz medija.

Na spornim konkursima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju 2021. i 2022. godine dodeljeni su milioni evra udruženjima građana koja nemaju kancelarije ili brojeve telefona, reference u oblastima za koje su konkurisale, niti su javno vidljivi rezultati njihovih projekata, kako je BIRN prethodno objavio u istraživanju „Javni novac za tajne projekte: Više od milion evra na konkursima dodeljeno mreži povezanih udruženja“.

Ko je Suzana Paunović?

Prema biografiji ranije dostupnoj na sajtu Socijaldemokratske partije Srbije, Suzana Paunović je još 1995. godine počela da radi u oblasti socijalne zaštite, a u Ministarstvu rada i socijalne politike od 1997. godine je bila na poziciji rukovodioca u oblasti porodično-pravne i socijalne zaštite.

Na izvršnu funkciju prelazi 2009. godine kada je postala pomoćnica ministra za rad i socijalna pitanja. Na toj funkciji bila je do 2012, kada je postavljena na mesto direktorke Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

U oktobru 2020. Suzana Paunović prelazi u Predsedništvo na funkciju generalne sekretarke, gde je i danas.

Kako se navodi na sajtu Predsedništva, „generalni sekretarijat predsednika Republike služba je koja pruža stručnu i tehničku podršku predsedniku Republike”. Sekretara imenuje i razrešava predsednik Republike.

Na osnovu fotografija koje na društvenoj mreži Instagram objavljuje Suzana Paunović, ona sa predsednikom Vučićem gaji prisan prijateljski odnos.

Ona je stan na Novom Beogradu prijavila Agenciji za sprečavanje korupcije 2023. godine, а njena imovinska karta otkriva da ga je nasledila uz još nekoliko nepokretnosti: kuću i zemljišta nakon smrti oca Tanasija Paunovića 2022. godine.

Prethodno je 2021. godine prijavila kupovinu dve njive. Podaci iz katastra pokazuju da je reč o dve parcele na obodu Bajine Bašte, na samoj obali Drine. Suvlasnik na ovim parcelama je Branislav Stojanović, direktor kompanije City records, u vlasništvu Željka Mitrovića i kompanije Pink.

Opširnije na sajtu BIRN-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari