BIRODI traži od REM da poništi odluku o izboru Klanščeka za člana Upravnog odbora RTS 1Foto: FoNet RTS

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je večeras Regulatorno telo za elektronske medije (REM) da poništi odluku o izboru Branka Klanščeka za člana Upravnog odbora RTS-a jer ne ispunjava uslov.

BIRODI je u saopštenju precizirao da Klanšček ne ispunjava uslove „iz člana 17.4. Zakona o elektronskim medijima kojim se za člana Upravnog odbora RTS može izabrati ugledni stručnjak“.

„Uvidom u radnu biografiju Klanščeka jasno se vidi da on ima srednjoškolsko završeno obrazovanje, odnosno da nema fakultetsko obrazovanje koje je obavezno da bi se neko ko se bavi nekim zanimanjem smatrao stručnjakom, odnosno pripadnikom profesije“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da taj slučaj „nema samo posledice po vladavini prava i poštovanju procedure definisane Zakonom o javnim servisima član 17,“ već, kako je ukazano, “ na sve izraženiji trend deprofesionalizacije, odnosno urušavanja značaja stručnog rada i njegovog stavljanja pod politički uticaj“.

„Priznanjem REM-a da je napravio propust u slučaju izbora Klanščeka za člana Upravnog odbora RTS-a, sprečiće se poguban uticaj ove odluke na poštovanje stručnog zvanja i znanja, bez kojeg nema naučnog i stručnog razvoja društva“, dodaje se u saopštenju.

BIRODI je pozivao REM da objavi zapisnik sa sednice koja je održana 13. jula, „a na kojoj se raspravljalo o članovima za Upravni odbor RTS-a“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari