Birodi: U Srbiji borba protiv korupcije postoji samo na papiru 1Foto: Pixabay/ succo

Povodom 9. decembra, međunarodnog Dana borbe protiv korupcije, Biro za društvena istraživanja (Birodi) ukazao je danas da se u Srbiji vodi svojevrsna „borba protiv borbe protiv korupcije“ koja se ogleda u usvajanju antikorupcijskih akata pod pritiskom međunarodne zajednice, koji se potom uopšte ne sprovode, zbog čega „borba protiv korupcije postoji samo na papiru“.

Birodi u saopštenju navodi da se borba protiv korupcije u Srbiji vodi i organizovanjem javnih rasprava o antikorupcijskoj strategiji i antikorupcijskim zakonima u periodu leta, „kada je odziv za učešće u javnoj raspravi veoma mali“.

„Izbori za nosioce najviših funkcija u Agenciji za sprečavanje korupcije (Veće i direktor, zamenik direktora) se vrše u postupcima koji su netransparentni i u kojima se krši zakon u oblasti sukoba interesa“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da „ne postoji odgovornost“ za neefikasan rad antikorupcijskih tela, a da se neki od odgovornih u Agenciji za sprečavanje korupcije „nagrađuju unapređenjem na viša radna mesta/funkcije“.

„Za svoj neefikasan i ‘rad ispod rada’ rukovodioci Agencije za sprečavanje korupcije su nagrađani neprimereno visokim platama, shodno lošem učinku merenom međunarodnim istraživanjima. Među njima je lista Transparency International, gde je Srbija u padu u odnosu na 2012. godine i trenutno je na 101. mestu, iza Kosova*“, navodi se u saopštenju.

Birodi navodi i da postoji nespremnost Agencije za sprečavanje korupcije da u izbornoj kampanji sankcioniše kršenje Zakona o sprečavanju korupcije, „čiji je prekršilac i predsednik Aleksandar Vučić“.

„U Srbiji postoji borba protiv korupcije samo na papiru, u stvarnosti ne. Tome pre svega doprinosi Agencija za sprečavanje korupcije, čije je rukovodstvo za svoju pasivnost i nevidljivost adekvatno platežno nagrađena. Stvarni borci protiv korupcije i uzbunjivači su predmet pravne i medijske odmazde, dok oni koji čine koruptivna dela su nagrađeni i zaštićeni“, navodi Birodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari