"Birokratija ima sve vreme na svetu, a naši pacijenti ne": Kako su niški lekari "rešili" liste čekanja na Kardiohirurgiji 1Klinika za kardiohirurgiju: Foto UKC Niš

Posle skoro 100 dana rada i 12 uzastopnih radnih vikenda cilj koji je postavila Klinika za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš da se eliminišu liste čekanja za kardiovaskularne operacije je ostvaren, objavio je direktor te klinike dr Dragan Milić.

On je na svom Fejsbuk profilu saopštio da liste čekanja na toj klinici više ne postoje, te da se klinika od danas vraća na redovan režim rad, koji podrazumeva da nijedan pacijent koji prođe anesteziološku ambulantu neće čekati operaciju duže od pet do 15 dana.

Na Klinici za kardiohirurgiju se od januara ove godine, na inicijativu mladih lekara, rade operacije i vikendom, bez finansijske nadoknade, kako bi se smanjile liste čekanja.

Direktor klinike Milić je tada kazao da Ministarstvo zdravlja nije odobrilo besplatni dopunski rad vikendom, a iz Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja su rekli da je skraćenje listi čekanja trenutno jedan od najvećih prioriteta, ali da svako angažovanje van radnog vremena treba da bude plaćeno u skladu sa zakonom.

"Birokratija ima sve vreme na svetu, a naši pacijenti ne": Kako su niški lekari "rešili" liste čekanja na Kardiohirurgiji 2
Foto: Facebook Dragan Milić

Prema navodima dr Milića na Fejsbuku, na početku godine postojala je lista čekanja na kojoj su se nalazila 149 bolesnika, a operacije su se prošle godine čekale tri do četiri, a ponekad i šest meseci,

“Ona je sada pretvorena u listu zakazivanja na kojoj se nalaze 42 pacijenta. U ovih 100 dana urađeno je ukupno 248 operacija, a prošle godine za isto vreme 117. Samo je u martu mesecu ove godine urađeno neverovatnih 98 operacija”, naveo je.

Milić je dodao da je broj hospitalizovanih bolesnika u prva tri meseca prošle godine bio 145, a ove čak 353, a da je od januara do marta ambulantno pregledano 3.014 pacijenata, a cele prošle godine 1.467.

“Dakle, u odnosu na prošlu godinu došlo je do dupliranja broja operacija, broja pregleda i broja hospitalizacija. Jedino je stopa smrtnosti ostala ista – ispod dva odsto (1,98 odsto) uključujući i hitne slučajeve“, naveo je on i dodao da nijedan pacijent koji je operisan tokom vikenda nije preminuo, te da se “nije pokazala tačnom pretpostavka da se vikendom gubi koncentracija i opada kvalitet rada”.

Milić je početkom ove godine za Danas kazao da veruje da radom vikendom Klinika nije prekršila zakon, te da ga resorno ministarstvo nije odobrilo, ali ni zabranilo.

“Birokratija ima sve vreme na svetu, a naši pacijenti ga nemaju. Oni čekajući umiru, a mi kao lekari ne smemo da budemo saučesnici”, rekao je.

On je kazao da lekari te klinike kroz besplatno operisanje vikendom i smanjenje listi čekanja poštuju glavne principe profesije i etike.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari