Biševac: Neodgovorni pojedinci ne mogu da unesu razdor između Srba i Bošnjaka 1foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

Novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac i njegov zamenik Vladimir Marinković, u naselju Šestovo, gde pretežno živi srspko stanovništvo, i razgobarali sa meštanima o događaju povodom završetka muslimanskom meseca posta Ramazana.

Taj dan je grupa stanovnika ovog grada proslavila u dugoj koloni kamiona i automobila okićenih zastavama Turske, Saudijske Arabije, Palestine, Islamske države i Bošnjaka Sandžaka

Kolona je prošla centralnim gradskim ulicama uz zaglušujuću buku sirena, izbacivanja petardi i drugih pirotehničkih sredstava i uz povike „Allahu,ekber“ (Alah je veliki).

Na tom putu, našla se i saobraćajna petlja ispred naselja, a ponašanje iz kolone shvaćeno je kao provokacija i izazvalo je uznemirenost stanovnika naselje Šestovo.

Zbog toga je u pismu, koje su potpisali „Srbi iz Novog Pazara“, od predsednika Srbije Aleksandra Vučića zatražena pomoć.

Gradonačelnik Novog Pazara je, na društvenim mrežama, napisao da su razgovarali o dobrim međunacionalnim i međuljudskim odnosima u ovom gradu.

Poručio je da je Novi Pazar „uvek bio primer života između Bošnjaka i Srba i to je naša vekovna tradicija na koju se ponosimo“.

„Neodgovorni pojedinci ne mogu uneti razdor i netrpeljivost bez obzira dolazili i kom narodu pripadali. Verski praznici treba, kao i do sadam da se proslavljaju u skladu sa verom i tradiciojm“ – napisao je Biševac.

Velika rasprava, o ovom događaju, ko je prvi počeo, razvila se na društvenim mrežama. Veliki broj pripadnika bošnjačkog naroda osudio je taj događaj smatrajući ga primitivnim, neodgovornim i neprikladinim.

Na drugoj strani, su oni Bošnjaci koji misle da je to reakcija na ovogodišnju proslavu Božića, kada je grupa Srba taj pravoslavni praznik proslavila vožnjom kroz grad.

Nezvanično, novopazarski gradonačelnik je zabranio da se, povodom Ramazanskog bajrama, sa zgrade gradske uprave ispali, već planirani, vatromet. Najavio je da vatrometa neće biti niv 20.aprila na Dan grada, ni 16.juna za vreme proslave Kurban bajrama. Sva tri vatrometa trebalo je da koštaju 1,6 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari