Bivšem komandantu OVK Pjeteru Šalji produžen pritvor 1Foto: Pixabay/succo

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, Nikola Giju, protužio je pritvor nekadašnjem komandantu OVK, Pjeteru Šalji.

U odluci, koja je objavljena na sajtu ovog haškog suda, navodi se da postoji rizik da bi Šalja mogao, ako bi bio pušten iz pritvora, da pobegne, da ometa tok postupka ili da počini zločine protiv onih za koje se smatra da su protivnici OVK, uključujući svedoke.

Podsetimo, Šalja, poznatiji kao “komandant Vuk“, uhapšen je u Belgiji prošle godine i prebačen je u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Specijalizovano tužilaštvo ga tereti za krivična dela koja su počinjena između 17. maja 1999. godine i 5. juna 1999. nad licima zatvorenim u Kukešu (Albanija), u fabrici metala koju je navodno koristila OVK.

Prema optužnici, sve žrtve tih krivičnih dela bile su građani Savezne Republike Jugoslavije koji nisu aktivno učestvovali u neprijateljstvima.

Optužnica protiv Šalje sadrži četiri tačke: proizvoljno lišavanje slobode (tačka 1), surovo postupanje (tačka 2), mučenje (tačka 3) i ubistvo (tačka 4).

Izjasnio se da nije kriv po svim tačkama optužnice, navodeći da mu “izgledaju smešno”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari