Određene sudije koje će odlučivati o zahtevu bivšeg komandanta OVK pritvorenog u Hagu 1

Predsednica Specijalizovanih Veća Kosova u hagu Ekaterina Trendafilova odredila je sudije koje će odlučiti o zahtevu o ustavnosti koji je podneo bivši komandant OVK Pjeter Šalja.

Kako je saopšteno na sajtu ovog haškog suda, Trendafilova je 19. aprila 2022. odredila sudije Vidara Stenslanda, Rumena Nenkova i Rominu Inkuti, koji će odlučiti od Šaljinom zahtevu od 14. aprila koji smatra da su mu prekršena osnovna prava kao optuženog.

Šalja, bivši komandant OVK, poznatiji kao “komandant Vuk“, uhapšen je u Belgiji prošle godine i prebačen je u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Specijalizovano tužilaštvo ga tereti za krivična dela koja su počinjena između 17. maja 1999. godine i 5. juna 1999. nad licima zatvorenim u Kukešu (Albanija), u fabrici metala koju je navodno koristila OVK.

Prema optužnici, sve žrtve tih krivičnih dela bile su građani Savezne Republike Jugoslavije koji nisu aktivno učestvovali u neprijateljstvima.

Optužnica protiv Šalje sadrži četiri tačke: proizvoljno lišavanje slobode (tačka 1), surovo postupanje (tačka 2), mučenje (tačka 3) i ubistvo (tačka 4).

Izjasnio se da nije kriv po svim tačkama optužnice, navodeći da mu “izgledaju smešno”.

Inače, 31. avgust 2022. je određen kao novi okvirni datum za predaju spisa ovog predmeta pretresnom panelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari