Još jedna osoba dobila status žrtve u predmetu protiv bivšeg komandanta OVK 1

Još jedan podnosilac zahteva dobio je status žrtve u predmetu protiv Pjetera Šalje, bivšeg komandanta OVK, koji čega suđenje u Hagu.

Kako je saopšteno na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, sudija za prethodni postupak Giju izdao je odluku da on dobije status žrtve i biće uključen u već postojeću Grupu 1, u kojoj se od ranije nalazi jedna osoba.

Takođe, saopšteno je da će tu žrtvu zastupati isti zastupnik žrtava.

Podsetimo, Šalja, poznatiji kao “komandant Vuk“, uhapšen je u Belgiji prošle godine i prebačen je u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Specijalizovano tužilaštvo ga tereti za krivična dela koja su počinjena između 17. maja 1999. godine i 5. juna 1999. nad licima zatvorenim u Kukešu (Albanija), u fabrici metala koju je navodno koristila OVK.

Prema optužnici, sve žrtve tih krivičnih dela bile su građani Savezne Republike Jugoslavije koji nisu aktivno učestvovali u neprijateljstvima.

Optužnica protiv Šalje sadrži četiri tačke: proizvoljno lišavanje slobode (tačka 1), surovo postupanje (tačka 2), mučenje (tačka 3) i ubistvo (tačka 4).

Izjasnio se da nije kriv po svim tačkama optužnice, navodeći da mu “izgledaju smešno”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari