Bivši direktor JAT-a: U dojave o bombama na letovima za Moskvu uključene strane obaveštajne službe 1Foto: FoNet/Air Serbia

Er Srbija je ponovo dobila mejl u kojem se navodi da je na letu koji saobraća na relaciji Beograd – Moskva postavljena eksplozivna naprava.

Ovo je treći takav mejl otkatko je zamenica ukrajinskog ministra spoljnih poslova javno kritikovala Srbiju zbog “zarađivanja na ukrajinskoj krvi”, jer je povećala broj letova nakon što su zemlje EU zatvorile nebo za ruske avio kompanije.

I iako su se prethodni pozivi pokazali kao lažni, Velibor Vukašinović, bivši direktor Sektora za sigurnost i nadzor vazdušnog saobraćaja u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Srbije i nekadašnji generalni direktor JAT-a naglašava da svaki put kada avio kompanije dobiju dojavu o tome da je na letu postavljena eksplozivna naprava, avion bez izuzetka mora da bude spušten.

– To je vrlo ozbiljno krivično delo, koje se u avio industriji poistovećuje sa terorističkim činom. Javljanje da je postavljena bomba ima posledice dublje od jedne kompanije i jednog leta. Na taj način se podriva poverenje građana u avio-saobraćaj i pothranjuje strah od letenja što se opet negativno odražava i na avio industriju, ali i na turizam. Da ne govorim o troškovima koje kompanija snosi kada treba spustiti avion, od goriva do nadoknade štete putnicima, navodi Vukašinović.

Kako ističe, imajući u vidu ozbiljnost dela, retko se dešavaju situacije da neko lažno prijavi eksplozivnu napravu. To što se ista stvar dešava danima unazad i to na politički kontroverznoj relaciji, Vukašinoviću govori da su u ovo uključene inostrane obaveštajne službe.

– Policija i naše obaveštajne službe moraju da istraže odakle ove dojave dolaze. Kompanija i aerodrom mogu da pooštre bezbednosne procedure, kako bi umanjili mogućnost da na let bude postavljena eksplozivna naprava, ali to ne menja činjenicu da svaka dojava mora detaljno da se proveri. Isto tako, svaki put kada dojava dođe dok je avion u vazduhu, on mora da bude prizemljen na najbliži aerodrom, ističe Vukašinović.

Let Er Srbije na relaciji Beograd – Moskva došao je u žižu javnosti kada je zamenica ministra spoljnih poslova Ukrajine Emina Džepar na Tviteru kritikovala Srbiju da zarađuje na tome što je povećala broj letova za Rusiju u trenutku kada su stupile na snagu sankcije EU koje su zatvorile nebo za ruske avio-kompanije.

„Iz svojih soba učestvuju u ratu informacijama“

Analitčar Aleksandar Radić ističe da nema dileme da dojave predstavljaju provokaciju, ali da to ne mora da znači da su uključeni državni elementi.

– Ovaj rat je specifičan po tome da uključuje dosta samozvanih ratnika koji koristeći informacijine tehnologije iz svojih soba učestvuju u ratu informacijama. Za ljude koji se protive Putinovim postupcima, pozicija Er Srbije može delovati moralno labavo, pa samim tim smatraju da na ovaj način mogu da nanesu štetu. Problem je što država malo šta može da učini, zato što koliko god bili uvereni u netačnost prijave, oni moraju da je provere, ističe Radić.

Lažno dojavljivanje da je postavljena eksplozivna naprava u krivičnom zakoniku se podvodi pod krivično delo izazivanje panike i nereda. “Ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrđenja izazove paniku, ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja,
kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom”, navodi se u zakonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari