Na pripremno ročište pred Specijalnim sudom zakazanom za danas u 14.30 bivši ministar poljoprivrede Saša Dragin biće doveden iz kućnog pritvora, u koji je odlukom Apelacionog suda nakon skoro devet meseci u zatvoru prebačen prošle nedelje.

Drugi javnosti najpoznatiji optuženi u ovom predmetu nazvanom „Azotara“, vlasnik konsultantske kuće Ces mekon Zvonimir Nikezić, doći će sa slobode, pošto je u julu pušten iz pritvora uz kauciju od milion evra u nekretninama.

Dragin i Nikezić se optužnicom podignutom u maju terete da su osmislili način prodaje regresiranog đubriva preko Azotare i preporučili ljudima iz ove firme model prodaje. Optužnica je definisala četiri načina nedozvoljenog korišćenja budžetskog novca namenjenog za regresiranje kupovine mineralnih đubriva kao podsticaj poljoprivredi. Na ovaj način, prema optužnici, budžet Srbije je oštećen za oko pet miliona evra, a Azotara za oko 25, jer zbog stečaja i blokade preduzeća koja su otkupljivala regresirano đubrivo, iako na to nisu imala pravo, Azotara ne može da naplati potraživanja. Pored Dragina i Nikezića, koji je bio stručni konsultant u pančevačkoj Azotari, optužnicom su obuhvaćeni i Radosav Vujačić, privremeni zastupnik kapitala i predsednik UO u ovom preduzeću, kao i još 18 osoba, uglavnom odgovornih lica u privatnim firmama. Zbog zauzetosti sudnica u Specijalnom sudu pripremno ročište će se održati u Palati pravde. Ročište je zatvoreno za javnost, a na njemu će posle čitanja optužnice, advokati i okrivljeni dati uvodnu reč i predložiti dokaze i svedoke, da bi se na kraju zakazao početak suđenja, odnosno otvaranje glavnog pretresa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari