apelacioni sud foto Aleksandar Roknićfoto Aleksandar Roknić

U Apelacionom sud danas je održano ročište u slučaju beloruskog novinara, reditelja, aktiviste Andreja Gnjota koji je u beogradskom centralnom zatvoru već četiri meseca. Njega Belorusija traži za utaju poreza. Gnjot se danas prvi put obratio sudu i rekao da nije saglasan da se izruči Belorusiji jer mu prete progon i mučenje, a strahuje, kaže, i da ne završi kao ruski aktivista Aleksej Navaljni.

Tužilaštvo je tražilo da sud odbije njegovu žalbu.

„Četiri meseca čekam ovo ročište kako bi izneo vrlo važne i delikatne informacije koje ćete sada prvi put čuti“, rekao je pred sudskim većem Apelacionog suda, beloruski novinar i reditelj Andrej Gnjot koji je u centralnom zatvoru u Beogradu već četiri meseca i kome preti izručivanje Belorusiji, prenosi N1.

Njega ta zemlja tereti za utaju poreza, a on i njegova odbrana navode da je to politički proces, zato što je Gnjot učestvovao u protestima 2020. godine tokom predsedničkih izbora u Belorusiji.

„Novinar i aktivista Gnjoz ne može biti gonjen za poresko delo koje mu se stavlja na teret od 2012. do 2018. godine, jer je taj zakon stupio na snagu tek 1. januara 2019. godin“e, navodi njegov advokat i nada se da će Apelacioni sud ukinuti prvostepeno rešenje, kao i da će se postupak ponoviti.

„Naš zahtev se temelji pre svega na formalnom razlogu, a to je da Viši sud u Beogradu nije saslušao Andreja Gnjota kada je to trebalo da uradi kada su stigla dokumenta iz Belorusije, kada je stigao zahtev za izručenje Belorusiji. Smatramo da postoje dokazi da on tamo neće imati human tretman i da nas sud treba da donese drugačiju odluku“, istakao je advokat Filip Sofijanić.

Nehumanog postupanja, mučenja, a na kraju i smrti u beloruskom zatvoru plaši se i sam Andrej Gnjot. A među tim informacijama koje sada iznosi prvi put, Gnjot je rekao da on zaista stoji iza organizacije SOS By koja okuplja profesionalne sportiste i da su oni završavali u zatvoru zato što su sarađivali sa njim koji je ukazivao na korupciju i probleme u beloruskom sistemu.

Tako je, kao primer, pomenuo advokata koji je radio sa njima, a koji je u zatvoru od 2020. godine. Rekao je i da je jedna poznata košarkašica iz te organizacije u zatvoru mučena, a izneo je svedočenja još nekih pritvorenika koji su govorili o surovom tretmanu u beloruskim zatvorima.

Gnjot kaže da su svi ti procesi paravan za politički progon.

Presuda Apelacionog suda očekuje se u narednih mesec dana, a ukoliko ovaj sud odluči da država Srbija ne treba da ga izruči Belorusiji ići će se na ponovno suđenje pred Višim sudom gde će on dati izjavu.

Odbrana će tražiti i da mu se zatvor zameni kućnim pritvorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari