Dragan Lazarević, trener džudo kluba VGSK iz Velikog Gradišta, koji kao policajac radi u Policijskoj upravi Požarevac, brutalno je pretučen u subotu, na takmičenju poletaraca u Nišu, naočigled stotinak dece.

Ovom incidentu prethodila je borba na strunjači između dečaka Filipa Trailovića iz VGSG Veliko Gradište i Lazara Đorđevića, člana džudo kluba «Kinezis» iz Niša. Pošto je Dragan zaključio da dečak iz Niša ima više od 31 dozvoljenog kilograma, zatražio je njegovo ponovno merenje.

– Merenje je pokazalo je da sam u pravu, zbog čega je ova borba morala da se završi pobedom mog takmičara. Međutim, besan zbog ponovljenog merenja, otac ovog dečaka me je šutnuo, a potom udario po leđima i glavi – priča Dragan. On navodi da mu je tada nekoliko članova kluba «Kinezis» upućivalo uvrede, nazivajući ga seljakom i preteći da će da ga sačekaju kad izađe iz sale. Kad je nakon toga treneru «Kinezisa», Miroslavu Miljkoviću, pokazivao sliku svog napadača koju je imao u fotoaparatu, jer je sve fotografisao, Dragan je primetio da mu se približava jedan od džudista «Kinezisa».

– Njega sam video tog jutra, jer je imao borbe, ali ga lično nisam poznavao. Mislio sam da će da prođe pored mene, ali me je on nenadano cimnuo za traku oko vrata na kojoj mi je bio fotoaparat i tako me naglo privukao sebi, a potom snažno glavom udario u lice – kaže Dragan. Posle je saznao da je reč o Stevanu Stamenkoviću (26), prvaku Balkana za 2009. godinu. Kad je Dragan od njega dobio udarac glavom, niko od organizatora nije reagovao, samo mu je jedna devojka dodala maramicu, jer mu je krv tekla niz lice. – Uskoro je stigla policija i vozilo Hitne pomoći koje me je prevezlo u Klinički centar. Tamo su mi ustanovljeni prelom nosa i zuba, kao i podlivi i hematomi – kaže Dragan.

Protiv oca dečaka Lazara Đorđevića policija je podnela prekršajnu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira, a protiv Stamenkovića krivičnu prijavu zbog nanošenja teških telesnih povreda. – Rekli su mi da taj Stamenković studira na DIF-u, što znači da će sutra da predaje deci, a pokazalo se da je pravi agresivac. Ne samo da me je podmuklo udario glavom, nego je to učinio pred oko stotinak dece, kojoj treba da bude uzor – rekao je Dragan. On dodaje da će protiv napadača podneti tužbe za odštetu i da će od Džudo saveza Srbije tražiti da reaguje protiv organizatora, jer huliganima ne smeju da dozvole pristup takmičenjima.

Dok je Dragan bio u niškom Kliničkom centru, o šestoro dece, takmičara iz Velikog Gradišta, brinuo je otac jednog od njih, Marko Mratić iz Kučeva. On je pred policijom posvedočio da je Dragan bio napadnut i pretučen. – Zbog ovog incidenta, naš klub je, sigurno, oštećen za tri medalje. Osim toga, deca su doživela i traume, jer su prisustvovala ovom nasilničkom činu – kazao je Dragan. On se džudoom bavi već 26 godina i već sedam godina vodi decu na takmičenja. – Godišnje idemo na oko 50 turnira i nikad se nijedan incident nije desio. Ovo što je sada dozvolio džudo klub «Niš» kao organizator, za svaku je osudu i Džudo savez mora da reaguje – rekao je Dragan.

Miljković krivac

– Miroslav Miljković, trener kluba «Kinezis» glavni je krivac, jer je prvo odbijanje merenje svog takmičara, optužujući me da maltretiram dete, a posle je nahuškao nekoliko odraslih članova «Kinezisa» da me vređaju. Oni su ušli za nama u svlačionicu gde je obavljeno merenje, a nisu imali pravo da budu tu – kazao je Dragan.

Džudo u školama

– U zemljama u okruženju džudo je uveden kao obavezni sport u školama i želja mi je da se tako nešto desi i kod nas. Izraz «džudo» znači «nežni put» i nema nikakve veze sa agresivnošću i huliganizmom, kao što je to demonstrirao Nišlija Stamenković – kazao je Dragan.

Niš na lošem glasu

– Uz mene je bio i pomogao mi samo džudo trener iz Bora, Dragan Zdravković. Juče me je nazvao i jedan trener iz Zaječara, nosilac crnog pojasa, sedmi dan, koji mi je rekao da nije bio na takmičenju u Nišu, ali da su za taj grad karakteristični ovakvi incidenti – rekao je Dragan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari